Träffa en vägledare

Senast ändrad: 25 juni 2024
Två personer som samtalar

Välkommen att besöka vårt digitala drop-in, för kortare och allmänna frågor om studier. Önskar du vägledning under andra tider eller behöver träffa en studie- och karriärvägledare för ett längre samtal, bokar du en mötestid.

Digital drop in via Zoom

Drop in är stängd under sommaren. Från och med den 4 september erbjuder vi drop in via Zoom på onsdagar kl 12.00-13.00.

Boka ett möte med en studie- och karriärvägledare

Boka ett möte via länken nedan och ange i bokningen om du önskar ett möte på campus eller ett Zoom- eller telefonmöte. Om vi inte kan tillgodose din önskan hör vi av oss via mejl annars gäller följande:

  • Vid telefonmöte ringer vi upp.
  • Vid campusmöte samt Zoom-möte bekräftar vi mötet via mejl.

Länk till bokningssidan: www.timecenter.se/sluvagledning/slu/

 

Hitta till studie- och karriärvägledningen

SLU Alnarp

Besöksadress
Sundsvägen 4, 230 53 Alnarp
Tornhuset - Utbildningscentrum
Karta över SLU Alnarp (Tornhuset - Utbildningscentrum: nr 14)
Hitta till SLU Alnarp

SLU Ultuna

Besöksadress
Almas allé 8, 756 51 Uppsala 
Ulls hus
Karta över SLU Ultuna 
Hitta till SLU Uppsala

SLU Umeå

Besöksadress
Skogsmarksgränd, 907 36 Umeå 
Plan 3 - administratörskorridoren
Karta över SLU Umeå
Hitta till SLU Umeå

Exempel på när du kan vända dig till vägledningen

Har jag valt rätt utbildning?

Du går och funderar på om den utbildning du läser är rätt för dig. Anledningarna kan vara många och tankarna på vad du ska göra istället är kanske inte så tydliga. Vi kan hjälpa dig att reflektera kring dig själv och dina intressen samt bolla idéer om vilka alternativ som finns.

Hur når jag dit jag vill?

Ibland vet du vad som skulle kännas som ett bra val men vägen dit känns otydlig och backig. Vi kan hjälpa dig att själv komma på strategier för hur du tar första steget i rätt riktning och ge dig verktyg för att gå vidare.

Hur kan jag lägga upp mina studier/få struktur i mina studier?

Universitetsstudier innebär ofta en hel del självstudier och oftast får du plugga mer självständigt än under gymnasiet. Vill du få hjälp att planera, skapa struktur och få en överblick över studierna utifrån just dina behov kan du vända dig till oss. Vi kan hjälpa till med både studieteknik och individuell studieplanering.

Jag vet inte vad jag ska välja, vad gör jag nu?

Ibland kan man uppleva att studietiden innebär nästan obegränsat med alternativ och man vet inte var man ska börja. Många val har inte något enkelt eller givet svar. Du grubblar och funderar men vet inte hur du ska välja för tänk om du väljer fel? Att göra ett val innebär ofta också att välja bort något annat. Boka ett samtal med oss så pratar vi mer om det val/dilemma du står inför.

Hur hittar jag ett jobb som passar mig?

Vägen till ett jobb är ofta allt annat än spikrak, det är en process bestående av flera olika steg. Ibland vet man precis vad man vill men inte hur man ska nå dit och ibland kanske man inte ens vet vad man vill.

Det finns inga statistiska fakta om vilka kurser man ska läsa för att kunna få ett visst jobb. Vilket jobb man kan få beror även på andra faktorer såsom övriga erfarenheter, personligt driv, hur arbetsgivaren tror du passar in i deras organisation etc.

Vi kan hjälpa dig att utforska dina färdigheter, ambitioner och resurser så att du på bästa sätt kan använda dem för att ta dig vidare - oavsett om det handlar om att utforska vad du egentligen vill eller hur du kan ta dig dit du vill.

Du som håller på att söka jobb - missa inte att det finns många bra tips och verktyg på SLU karriär.

Vilket stöd kan jag få?

Det finns många olika typer av stöd vid SLU som kan underlätta dina studier. Vissa typer av stöd behöver du ansöka om att få och kräver intyg från specialist. Andra typer av stöd finns för alla SLU-studenter och kan exempelvis vara olika datorprogram och appar som gör det möjligt att lyssna istället för att läsa kurslitteratur. Flera av oss studie- och karriärvägledare jobbar särskilt med stöd. Mer information om studiestöd hittar du här: https://student.slu.se/studieservice/studiestod/funka/

Hur kan jag förbättra min studieteknik?

Det finns många tips och verktyg för att plugga smartare. Ofta får du prova dig fram för att hitta de sätt som funkar bäst för just dig.

Studieteknik kan handla om allt från motivation och planering till att föra bra anteckningar och hur man tar sig an kurslitteraturen.

Förutom att boka in ett möte med någon av oss studie- och karriärvägledare kan du även läsa mer om studieteknik på studentwebben samt träffa Språkverkstaden som erbjuder stöd och råd gällande studieteknik, skrivuppgifter och muntliga presentationer.

Fakta:

Vad innebär tystnadsplikt?

Tystnadsplikt innebär att vi studievägledare inte lämnar uppgifter om dina personliga förhållanden vidare, utan ditt medgivande. Ibland kan vi behöva diskutera dina personliga förhållanden med kollegor för att kunna ge dig bättre vägledning. Om det rör fara för ditt eller annans liv och hälsa kan vi bli tvungna att bryta tystnadsplikten.