Stöd för alla studenter

Senast ändrad: 19 juni 2023
Suddiga rörelser av student som hastigt rör sig genom entrén. Foto.

Det finns stöd som du har tillgång till trots att du inte har ett beslut om riktat pedagogiskt stöd.

Här nedan kan du läsa mer om de olika typerna av stöd och få tips på vad du kan göra för att underlätta dina studier. 

Lyssna på kurslitteratur och texter

Om du tycker det är svårt att läsa eller skriva en text kan du ha nytta av att lyssna på eller ta del av din kurslitteratur, artiklar och kompendier på annat sätt.

Du kan få din kurslitteratur som talbok, e-text eller punktskrift. Du har även tillgång till talsyntesprogrammet Tortalk som hjälper dig när du läser artiklar, kompendier, webbsidor och andra typer av digital text.

Talböcker och punktskrift

Om du har ett läshinder kan du få ladda ner talböcker gratis från Myndigheten för tillgängliga Medier (MTM). Det kan gälla även om du inte har ett beslut om särskilt pedagogiskt stöd. Ta kontakt med SLU:s bibliotekarier för att undersöka vad som gäller för dig.

För att hitta, beställa, ladda ner eller lyssna på talböcker är du välkommen att ta kontakt med SLU:s bibliotekarier för att komma igång med tjänsten. När du väl har ett konto kan du själv ladda ner talböcker från Legimus.

Så snart litteraturlistan för den kurs du ska läsa finns tillgänglig är det bra att ta reda på vilka böcker som redan finns inlästa och vad du behöver beställa. Det tar cirka 6-10 veckor att göra en talbok, så det är viktigt att du beställer i god tid. Biblioteket hjälper till att beställa nyinläsning av talböcker. Litteratur i punktskrift beställer du också från biblioteket.

För att kunna lyssna på talböckerna behöver du ett läsprogram:

  • För PC använder du Easy Reader som finns på studentdatorerna på SLU. Du kan installera det på din privata dator om du tar kontakt med IT-stöd. Du kan också ladda ned EasyReader från MTM:s webbsida.
  • Om du använder Mac kan du ladda ner ReadHear Mac. Läs mer om hur du gör på MTM:s webbsida.
  • Om du vill använda talböcker i mobilen kan du som har ett konto för nedladdning även läsa talböcker genom appen Legimus från MTM. Den finns för både Android och iPhone/iPad.

Läsa artiklar och kompendier

Du kan lyssna på artiklar, rapporter, kompendier och alla typer av text på webbsidor via talsyntes. Om texten bara finns i tryckt form måste du skanna in den eller fotografera av den innan du kan lyssna på den. Det går att skanna på SLU:s skrivare/kopiatorer.

Tortalk

Talsyntesen Tortalk läser upp all text du markerar på skärmen, även pdf-filer och webbsidor. Välj mellan olika svenska och engelska röster. Tortalk är installerat på alla SLU:s studentdatorer. Du kan ladda ner och installera programmet via SLU:s mjukvarunedladdning där du loggar in med ditt studentkonto.

Datorprogram och appar

Det finns många datorprogram och appar som kan vara till hjälp i studierna. Program för att lyssna på texter och få hjälp med stavning finns installerat på datorerna i datorsalarna. 

Du kan ladda ner och installera programmen via SLU:s mjukvarunedladdning där du loggar in med ditt studentkonto. Om du behöver hjälp kan du vända dig till IT-stöd.

Det finns också många appar du kan testa, som till exempel hjälper till när du antecknar.

Läs mer om våra datorprogram och få tips på användbara appar.

Typsnittet Dyslexie

Ett typsnitt som är speciellt framtaget för att underlätta läsning om du har dyslexi. Typsnittet Dyslexie finns på alla SLU:s studentdatorer.

Du kan också ladda ner det gratis till din privata dator. Det gör du på webbsidan för företaget som tagit fram typsnittet. Där kan du också läsa mer och se exempeltexter.

Läs mer om Dyslexie-typsnittet och ladda ner det.

Språkverkstad

Om du vill ha handledning i ditt skrivande kan Språkverkstaden vara något för dig. Oavsett om det är en inlämningsuppgift, en labbrapport eller ditt examensarbete kan det vara bra med stöd och återkoppling. Språkstödet gäller texter skrivna på både engelska och svenska.

Här kan du läsa mer om Språkverkstaden.

Studieteknik

Universitetsstudier skiljer sig på många sätt från studier på gymnasiet, folkhögskola eller Komvux. Det är ofta en betydligt större mängd kurslitteratur som ska läsas in. Det är också färre timmar lärarledd undervisning, vilket innebär att kraven på självständighet är större.

Det är därför viktigt att utveckla en bra studieteknik som fungerar för just dig. Studieteknik kan handla om allt från att föra relevanta anteckningar till att kunna planera din studietid och utveckla metoder för snabbläsning.

Läs mer om studieteknik.


Kontaktinformation

Studera med funktionsnedsättning

Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.