Lyssna på kurslitteratur och texter

Senast ändrad: 01 november 2022
Läsplatta med hörlurar på tjock, blå, uppslagen bok. Foto.

Om du tycker det är svårt att läsa eller skriva en text kan du ha nytta av att lyssna på eller ta del av din kurslitteratur, artiklar och kompendier på annat sätt.

Du kan få din kurslitteratur som talbok, e-text eller punktskrift. Du har även tillgång till talsyntesprogrammet Tortalk som hjälper dig när du läser artiklar, kompendier, webbsidor och andra typer av digital text.

Talböcker och punktskrift

Om du har ett läshinder kan du få ladda ner talböcker gratis från Myndigheten för tillgängliga Medier (MTM). Det kan gälla även om du inte har ett beslut om särskilt pedagogiskt stöd. Ta kontakt med SLU:s bibliotekarier för att undersöka vad som gäller för dig.

För att hitta, beställa, ladda ner eller lyssna på talböcker är du välkommen att ta kontakt med SLU:s bibliotekarier för att komma igång med tjänsten. När du väl har ett konto kan du själv ladda ner talböcker från Legimus.

Så snart litteraturlistan för den kurs du ska läsa finns tillgänglig är det bra att ta reda på vilka böcker som redan finns inlästa och vad du behöver beställa. Det tar cirka 6-10 veckor att göra en talbok, så det är viktigt att du beställer i god tid. Biblioteket hjälper till att beställa nyinläsning av talböcker. Litteratur i punktskrift beställer du också från biblioteket.

För att kunna lyssna på talböckerna behöver du ett läsprogram:

  • För PC använder du Easy Reader som finns på studentdatorerna på SLU. Du kan installera det på din privata dator om du tar kontakt med IT-stöd. Du kan också ladda ned EasyReader från MTM:s webbsida.
  • Om du använder Mac kan du ladda ner ReadHear Mac. Läs mer om hur du gör på MTM:s webbsida.
  • Om du vill använda talböcker i mobilen kan du som har ett konto för nedladdning även läsa talböcker genom appen Legimus från MTM. Den finns för både Android och iPhone/iPad.

Läsa artiklar och kompendier via talsyntes

Du kan lyssna på artiklar, rapporter, kompendier och alla typer av text på webbsidor via talsyntes. Om texten bara finns i tryckt form måste du skanna in den eller fotografera av den innan du kan lyssna på den. Det går att skanna på SLU:s skrivare/kopiatorer.

Tortalk

Talsyntesen Tortalk läser upp all text du markerar på skärmen, även pdf-filer och webbsidor. Välj mellan olika svenska och engelska röster. Tortalk är installerat på alla SLU:s studentdatorer. Du kan ladda ner och installera programmet via SLU:s mjukvarunedladdning där du loggar in med ditt studentkonto.


Kontaktinformation

Studera med funktionsnedsättning

Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.