Frågor och svar relaterade till invasionen av Ukraina

Senast ändrad: 18 september 2023

Här finns vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att börja studera vid SLU och kommer från Ukraina, Ryssland, Belarus eller har studerat i Ukraina.

Du kan även hitta information om studier i Sverige på Study in Sweden.se.   

Kan ukrainska studenter studera vid SLU?   

Ja, du kan ansöka till våra engelskspråkiga masterprogram och kandidatprogrammet Forest and Landscape som ges under läsåret 2024-2025. Anmälan är öppen mellan 16 oktober och 16 januari 2024 på universityadmissions.se. Om du blir antagen kan du börja dina studier höstterminen 2023. 

Du kan även söka till fristående kurser som startar vårterminen 2024. hittar du vilka kurser du kan läsa vid SLU. Ansökningsperioden är öppen mellan 15 september och 16 oktober på universityadmissions.se.

Om du har frågor om ansökan, vilka dokument du behöver skicka in och hur du visar att du har behörighet i engelska, kan du hitta information på antagning.se eller universityadmissions.se.

Kan jag som ukrainsk student flytta mina studier till SLU?    

Du kan kontakta studievägledningen (studievagledning@slu.se) för vägledning om studier, antagning till senare del av program och tillgodoräknande.    

Har SLU några kandidatprogram på engelska?  

Vi har ett engelskspråkigt kandidatprogram – Forest and Landscape 

Anmälan till programmet som startar höstterminen 2024 är öppen mellan 16 oktober och 15 januari 2024 på universityadmissions.se.

Hur kan jag finansiera eventuella studier vid SLU?   

Om du omfattas av EU:s massflyktsdirektiv behöver du inte betala den nationella anmälningsavgiften eller studieavgiften vid SLU.

Som flykting får du stöd till boende och en dagpenning som tillåter studier. Du har inte rätt till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). CSN är den myndighet i Sverige som har hand om studiestöd för studier.

Vilka dokument behöver jag skicka in? 

universityadmissions.se kan du läsa mer om vilka dokument du behöver skicka in både när det gäller kurser, kandidat- och masterprogram. Där finns även information som är landsspecifik beroende på var du har studerat tidigare.

Hur uppfyller jag förkunskapskrav på engelska 6?

Du kan uppfylla förkunskapskravet på engelska 6 på olika sätt. På universityadmissions.se hittar du information om hur du kan på uppfylla kravet genom ett engelskatest eller tidigare studier.

Erbjuder SLU stipendier?  

Just nu finns det finns inga öppna ansökningar för stipendier vid SLU. Du hittar du mer information om stipendier och hur du ansöker på webbsidan för stipendier.

Kan studenter från Belarus och Ryssland studera vid SLU?    

Ja, du kan söka till SLU:s utbildningar. 

Däremot kan studenter från Ryssland och Belarus inte söka utbytesstudier eftersom vi inte har några pågående utbytesavtal med dessa länder.   

Om du vill läsa någon av våra utbildningar ansöker du på universityadmissions.se mellan 16 oktober och 15 januari 2024. Om du antas kan du påbörja dina studier höstterminen 2024. 

Kan jag ansöka om utbytesstudier vid SLU?

Om du har studerat vid National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine kan du ansöka om utbyte till SLU inför vårterminen 2024. Deadline för att söka är 7 oktober 2023.

Om du är student från ett annat ukrainskt universitet, kontakta Mobilitetsteamet (mobility@slu.se).

Kan jag göra en sen anmälan till höstterminen 2023?

Den 15 juli öppnar sen anmälan till kurser och program där det kan finnas platser kvar. Om du vill göra en sen anmälan, kontakta Antagningen vid SLU (antagningen@slu.se).

Jag har studerat i Ukraina men kommer från ett annat land och vill nu börja studera på SLU. Hur fungerar det?

Du kan kontakta studievägledningen (studievagledning@slu.se) för vägledning om studier vid SLU. Du ansöker till våra utbildningar via universityadmissions.se, där du också hittar mer information om hur du ansöker.

Jag har påbörjat ett veterinärprogram i Ukraina. Kan jag flytta över mina studier?

Veterinärprogrammet vid SLU ges enbart på svenska. Läs mer här om veterinärprogrammet. Om du är behörig och blir antagen till programmet, kan du eventuellt tillgodoräkna dig dina tidigare studier. Kontakta studievägledningen (studievagledning@slu.se) för information.

Finns det någon speciell ansökan för ukrainare?

Det finns ingen speciell ansökan. Alla internationella studenter, oavsett tidigare studieland, söker via universityadmissions.se. Där hittar du datum när  ansökan till en utbildning är öppen.

Vad kostar det att studera vid SLU?

På varje programsida under rubriken ”Fakta och behörighet/Facts & requirements” finns uppgift om studieavgiften.

Om du omfattas av EU:s massflyktsdirektiv behöver du inte betala den nationella anmälningsavgiften eller studieavgiften vid SLU. 

Om du inte omfattas av massflyktsdirektivet måste du betala både anmälningsavgift och studieavgift för studier vid SLU.  

Hur fungerar det med visum?   

Det är Migrationsverket som prövar din ansökan om uppehållstillstånd. Om du har uppehållstillstånd i ett annat EU-land är du avgiftsskyldig tills du får uppehållstillstånd av andra skäl än studier i Sverige.   

Läs om visum och uppehållstillstånd hos Migrationsverket. 


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Vi erbjuder vägledning på campus, via videomöte eller telefon: boka möte
Drop in för kortare samtal
E-post studievagledning@slu.se 
Telefon 018-67 28 00, måndag och tisdag kl. 10:00-12:00, torsdag kl. 13:00-15:00.

Antagningen

Fråga oss om behörighet och urval om du har sökt program eller kurser på SLU.

Kontakta oss via epost till antagning@slu.se eller genom kontaktformuläret.

För frågor om studieavgifter, kontakta tuitionfees@slu.se

Telefon
018-67 28 00

Telefontider
Måndag 10-12
Tisdag 10-12
Torsdag 13-15