Starta eget

Senast ändrad: 05 oktober 2023

Har du en företagsidé som du vill förverkliga? Eller vill du vara din egen chef? Många SLU:are är egna företagare. Det kan du också bli.

Här kommer lite tips på olika stöd du kan få från idé till etablerat företag:

SLU Holding

SLU Holding är en resurs för alla SLU:s studenter och anställda som är intresserade av innovationer.  De kan bland annat hjälpa dig med frågor rörande affärsutveckling och kommersialisering av idéer och produkter. SLU Holdings kontor ligger i Uppsala men genom deras nätverk kan de erbjuda SLU:s studenter förstklassig service på alla huvudorter. Håll utkik efter SLU Holdings aktiviteter på din ort!

Venturelab SLU

Venturelab SLU hjälper dig att utveckla idéer och starta företag på SLU Campus Alnarp.

Drivhuset

Drivhuset hjälper högskole- och universitetsstudenter att starta och driva företag eller på andra sätt förverkliga sina idéer.  Mer information samt kalendarium för workshop och föreläsningar hittar du på Drivhusets webbsidor.

Företagsguiden

En sajt med information om lagar och regler, tjänster och praktiska tips till dig som funderar på att starta eget. Du kan bland annat göra din egen checklista för att starta eget.

Venture Cup

En affärsplanstävling som går ut på att hjälpa dig att förverkliga din affärsidé. När man deltar i tävlingen får man, helt kostnadsfritt, feedback, handledning, utbildning och tillgång till ett stort kontaktnät. Tävlingen börjar i oktober och avslutas i april året efter. Läs gärna mer om Venture Cup på deras webbsida.

Almi Företagspartners

ALMI Företagspartner erbjuder finansiering och rådgivning till dig som vill starta ett eget företag. Kontakta ditt lokala ALMI-bolag.

Skatteverket

På Skatteverkets hemsida hittar du allt du behöver veta och göra när du startar ett eget företag. Där kan du även hitta den nerladdningsbara broschyren ”Starta företag” som sammanfattar sex olika myndigheters vägledning till dig som startar ett företag.

Nyföretagarcentrum

Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning när du ska starta eget företag. Sök efter din kommun på deras webbsida.

Vinnova

Vinnova är en statlig myndighet som ligger under näringsdepartementet. Deras ansvarsområde är innovationer kopplade till forskning och utveckling. Vinnova finansierar behovsmotiverad forskning. Läs mer om Vinnova på deras webbsida.

Innovationsbron

Innovationsbron arbetar med att göra affärer av forskning och innovationer. De hjälper till att överbrygga svårigheter och risker i utvecklingen av en affärsidé. Deras syfte är att öka tillväxten inom svenskt näringsliv. Läs mer om Innovationsbron på deras webbsida.

Branschkunniga och andra rådgivare

Ovan har vi tagit upp olika nationella verksamheter som stöder dig som vill starta eget företag. Det finns även många regionala verksamheter så kolla upp vad som finns i just din kommun.

Glöm inte bort att även på banker, revisionsbyråer, patentbyråer och försäkringsbolag kan du hitta rådgivare och branschkunniga personer som kan vara till hjälp när du startar ett eget företag.