Att söka jobb

Senast ändrad: 14 maj 2024

Dags att söka jobb, examensarbete eller självständigt arbete? Var ska du börja? Idag finns det många vägar, det är viktigt att du gör research och håller dig uppdaterad om arbetsmarknaden och branschen. Utnyttja så många kanaler som möjligt, inte minst kontakterna i ditt ditt nätverk, för att öka chanserna att få det jobb du drömmer om.

Dina jobbmöjligheter formas även under utbildningens gång genom de val du tar och skiftningar på arbetsmarknaden. Förbered dig genom att utveckla dina färdigheter i att planera, sätta mål och styra din karriär dit du önskar.

Använd studietiden till att reflektera kring dig själv och vad karriär innebär för dig. Kompetens omfattar både dina ämneskunskaper, generella färdigheter, erfarenheter och dina personliga egenskaper och drivkrafter. 

Examensarbeten / Självständiga arbeten

Examensarbetet (självständiga arbetet) utgör en viktig del av din utbildning. Här hittar du information som du kan ha nytta av inför och under tiden du gör självständigt arbete. 

Jobbannonser

På sidan jobb, exjobb och praktikplatser lägger vi ut vakanser som vi tror passar din utbildning. Titta även på Gröna Jobb som är Sveriges största webbplats för annonsering av jobb inom de gröna näringarna.

Bemannings- och rekryteringsföretag

Ofta kan du registrera dig och ditt CV på hemsidan och ibland kan man anmäla sig till jobbevakning. Det är ett bra sätt att snabbt få reda på när det finns lediga tjänster som kan vara intressant för just din profil.

Kontakter och nätverk

Använd dig av dina kontakter och ditt sociala nätverk när du söker jobb. Tala om att du söker jobb och be folk att höra sig för inom sina nätverk. Många tjänster annonseras inte utan tillsätts inom företagets kontaktnät. Tveka inte att kontakta intressanta arbetsgivare och anmäl ditt intresse. Men som vid all kontakt med potentiella arbetsgivare, se till att vara påläst och förbered dina frågor väl innan du ringer upp.

Sociala medier

Till exempel Facebook, Twitter och LinkedIn kan öppna upp nya vägar till jobb. Men var noga med hur du uttrycker dig. På samma sätt som det är positivt att du når ut till många kan det vändas åt andra hållet. Om ett företag gör en sökning på dig på nätet vill du att de ska få ett seriöst intryck av dig som person.

Kontakta företagen direkt

Gör en research över företag i både privat och offentliga sektor som du gärna vill arbeta hos. Gå in på deras webbsidor, läs på om företaget och branschen. Kolla om de annonserar ut lediga tjänster. En del företag har speciella sidor riktade till studenter och nyutexaminerade där de visar på möjligheter inom företaget som till exempel traineeprogram.

Det är inte alltid som lediga jobb utannonseras och därför kan en spontan ansökan löna sig. Du bör vara medveten om att det ställer lite extra krav på din ansökan. Den måste väcka intresse och tydligt presentera varför arbetsgivaren ska anställa just dig. Följ sedan upp med ett telefonsamtal där målet är att få till ett möte.

Sök traineetjänst

En traineetjänst är en bra start på karriären och ett sätt att komma in på ett företag när man är nyutexaminerad. Traineeprogrammen skiljer sig åt men generellt varvas praktik och teori. Oftast får man cirkulera mellan företagets olika avdelningar och ibland finns möjlighet att få jobba utomlands. Innan du tackar ja till en traineetjänst är det viktigt att du kollar upp vilka anställningsvillkor som gäller och att du garanteras jobb efter avslutad trainee. Mera information hittar du i Traineeguiden.