SLU-nyhet

Den bästa hubben

Publicerad: 30 januari 2024

För den som söker bra alternativ för att minska bilismen finns tips i ny katalog.

Mobilitethubbar är en urban trend – en lösning som kan skapa och utveckla bättre stadsmiljöer. Men vad är egentligen en hubb? Och hur ska man kunna veta vilken slags hubb som passar en bäst? Var ska de placeras? Vem äger marken, vem äger och förvaltar tjänsten? Hur och för vem ska man göra dem åtkomliga och användbara? Den som behöver orientera sig i utbudet kan få tips i en liten behändig katalog med 19 exempel från norra Europa med titeln Mobilitetshubbar: Från parkering till paketering? framtagen i ett samarbete mellan SLU och Lunds universitet. Den är tänkt att fungera som ett litet uppslagsverk.

Bland exemplen finns hubbar som integreras med kollektivtrafik som tåg och buss, hubbar som enbart erbjuder olika slags cyklar, och alternativ där man även delar bil. Sätten att organisera hubbar varierar stort. Ett nyckelord i katalogen är flexibilitet. Allt för att minska det privata bilkörandet och samtidigt göra det lätt att ta sig dit man vill. För man kan ju inte avråda från någonting utan att samtidigt erbjuda smidiga, välfungerande och därmed attraktiva alternativ.

Ladda ner katalogen

TITTI OLSSON