Var och när ansöker jag till program/kurser?
Svar: Du anmäler dig till samtliga kurser och program via antagning.se. Där hittar du också viktiga datum för just den kurs eller det program du är intresserad av. På SLU:s antagningssidor finns mer information om viktiga datum.
Samtliga program på SLU börjar på höstterminen, enda undantaget är vår naturvetenskapliga bastermin som startar på vårterminen.
Det är extra viktigt att du anmäler dig i tid eftersom SLU stänger sina utbildningar för sen anmälan. Du hittar även information under sen anmälan på antagning.se.
Hur många utbildningar kan jag anmäla mig till?
Svar: Du kan anmäla dig till max 12 utbildningar till höst- och vårterminer och 6 utbildningar till sommarkurser. Efter att det andra antagningsbeskedet publicerats utökas antalet sökalternativ från 12 till 20 för höst- och vårterminer. För sommarkurser utökas sökalternativen från 6 till 10 efter antagningsbeskedet. Då kan du som vill lägga till sena sökalternativ
Heltidsstudier innebär att du läser 30 högskolepoäng (hp) per termin. Du kan antas till maximalt 45 hp per termin (höst och vår) i den ordinarie antagningsomgången. Du kan alltså läsa mer än heltid. Till sommarterminen kan du antas till maximalt 23 hp.
Spelar det någon roll hur jag rangordnar utbildningsalternativen?
Svar: Ja, det är viktigt. Rangordna dina utbildningsalternativ genom att sätta den utbildning du helst vill gå högst upp. Du antas uppifrån och ner i din prioriteringslista och när du antagits till 45 hp stryks dina lägre prioriterade utbildningar. En programutbildning på heltid motsvarar 30 hp. Mer information hittar du under prioritera - tänk på ordningen på antagning.se.
Kan jag ändra ordningen på mina sökalternativ?
Svar: Ja, du kan ändra ordningen fram till sista anmälningsdag. När sista anmälningsdag har passerat kan du fortfarande ta bort utbildningar från din anmälan för att få en ny ordning. Du kan välja att ta bort utbildningar från din anmälan fram till tre arbetsdagar innan det första antagningsbeskedet publiceras.
Väljer du att lägga till en ny utbildning eller byta plats på en utbildning i din anmälan kommer det att räknas som en sen anmälan. Du kan bara bli antagen till utbildningar som du sökt efter sista anmälningsdag om det finns platser kvar när de som anmält sig i tid erbjudits plats.
Jag har glömt att söka i tid, hur påverkar det mina möjligheter att bli antagen till en utbilding?
Svar: SLU stänger för sen anmälan efter sista anmälningsdag men öppnas efter det första antagningsbeskedet är publicerat där det finns en chans att bli antagen. Studenter som gör en sen anmälan rangordnas efter det datum när anmälan kommit in, inte efter avklarade poäng, betyg och högskoleprov. Det är svårt att säga om det finns möjlighet att få en plats på en utbildning med en sen anmälan.
Vad händer om jag glömt tacka ja på mitt antagningsbesked?
Svar: Om du glömmer att tacka ja till en plats i ditt antagningsbesked stryks din anmälan. Om utbildningen fortfarande är öppen för sen anmälan kan du anmäla dig igen via antagning.se. Din ansökan räknas då som en sen anmälan.
Jag har blivit struken för att jag var obehörig. Hur gör jag nu?
Svar: Om du blivit struken från en utbildning på grund av att du är obehörig, men blir behörig senare, kan du i vissa fall göra en återanmälan till utbildningen. Detta är endast möjligt om utbildningen är öppen för sen anmälan. Du kan inte göra en återanmälan själv utan måste kontakta antagning.se eller SLU:s antagning. Läs mer om hur du gör en återanmälan på antagning.se
Jag är reserv till en utbildning. Hur vet jag om jag kommer in och när får jag veta det i så fall?
Svar: Om du är reserv till ett program och erbjuds en plats så meddelar vi dig via mejl. Du har 24 timmar på dig att svara om du vill ha din plats. Reservantagningen börjar redan efter andra antagningsbeskedet och pågår för de flesta program upp till två veckor efter programstart.
Reservantagning till en kurs sköts av den institution som ansvarar för kursen. Vill du fråga om möjligheten att komma in på en kurs som du är reservantagen till ska du vända dig till ansvarig kursledare/kursadministratör. Kontaktuppgifter till dessa ska finnas på kurssidan.
OBS! Reservantagningen till respektive utbildning sker i strikt turordning. För mer info: reservantagning vid SLU
Jag är reserv till en utbildning. Kan jag komma på uppropet och få en plats om någon annan inte dyker upp?
Svar: Reservantagningen till respektive utbildning sker i strikt turordning efter anmälningslistorna. OBS! Det går inte att bli antagen genom att gå på uppropet. Det finns alltså ingen anledning att gå på uppropet om du inte är antagen.
För mer info: reservantagning vid SLU
Kan jag läsa mer än 45 hp under en och samma termin vid SLU?
Svar: Du kan antas till maximalt 45 hp per termin (höst och vår) i den ordinarie antagningsomgången, vilket innebär att du har möjlighet att läsa mer än heltid. Heltid är 30 hp per termin. Det kan vara möjligt att antas till flera hp per termin i den ordinarie antagningsomgången. Du måste ansöka särskilt om det. Det måste finnas särskilda skäl och du måste bedömas ha förutsättningar att klara en högre studietakt. Du måste ansöka senast sista anmälningsdagen. Skicka ansökan till Antagningen på SLU.
Om du söker en utbildning sent och det finns platser kvar kan du bli antagen trots att du redan är antagen till 45 hp.