SLU-nyhet

Spektakulära nakensnäckor i ny Nationalnyckel

Publicerad: 24 mars 2021
Bokomslag med brunaktigt blötdjur mot vit bakgrund. Illustration

Idag släpps en ny Nationalnyckel som ger tillgång till nakensnäckornas hemliga värld under vattenytan. Möt stjärnfläckad havscitron, vit hallonkottnuding och blåprickig solbadare, arter som finns i svenska vatten. Den nya boken öppnar en värld för dig som vill upptäcka och lära dig mer om de spektakulära nakensnäckorna och deras släktingar.

Idag släpps den tjugonde volymen av Nationalnyckeln. I boken presenteras Sveriges alla 95 nakensnäckor och 51 andra nära besläktade arter.

Nakensnäckorna fascinerar på många sätt. De är havslevande snäckor, allt från några millimeter långa till ett par decimeter, och som namnet antyder har de inget skal som täcker ryggens gälar. Många är färgsprakande med häftiga utskott och därför attraktiva fotoobjekt för sportdykare. Men vissa arter går också att hitta grundare längs med västkusten, under bryggor och i tångruskor närmare land. Nu under tidig vår är det en bra tid att ge sig ut och leta.

- Nakensnäckor är intressanta på många sätt. Många har väldigt artspecifika färger som kan fungera som varningsfärger för rovdjur. De kan "bränna" sina fiender med hjälp av nässelceller som de har skaffat sig genom att äta hydroider, en slags bottenlevande släktingar till maneterna, berättar Fredrik Pleijel, en av författarna och fotograferna till boken.

Säcktungesnäckorna, som är en annan grupp som presenteras i den nya boken, påminner till utseendet ofta om nakensnäckorna då de saknar skal och i många fall har långa ryggutskott. Men till skillnad från nakensnäckorna, som är rovdjur, är dessa djur ofta algätare. En av dem är den blåprickiga solbadaren som suddar ut gränsen mellan djur och växt. Snäckan tar över algens kloroplaster med klorofyll. Det gör att fotosyntesen kan styras av snäckan som då producerar eget socker.

Författare till boken är Kennet Lundin, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum och docent vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, Klas Malmberg, marinbiolog, naturfotograf och dykinstruktör och Fredrik Pleijel, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Klas Malmberg och Fredrik Pleijel har fotograferat de flesta av bilderna. Arbetet med själva boken har tagit två år.

- Vägen till färdig bok har varit lång och väldigt spännande. Just den här nationalnyckelvolymen har involverat ovanligt många personer. Det har varit en stor redaktion, många experter och fotografer från hela världen som har bidragit med bilder, säger Anna Westling, projektledare för denna volym på SLU Artdatabanken.

Arbetet med att utforska, kartlägga, fotografera och ge svenska namn till Sveriges alla nakensnäckor har pågått intensivt det senaste decenniet. Helt nya arter upptäcks fortfarande, och flera som inte bara är nya för Sverige utan även för vetenskapen.

- Det är jättekul att hitta nya arter men för att samla ihop och göra kunskapen tillgänglig någon gång måste man göra ett avbrott och acceptera att detta är vad vi vet just nu, säger Kennet Lundin. 

Förhoppningen är att fler kommer att få upp ögonen för de fascinerande djuren som presenteras i boken. Framför allt sportdykare kan nu se fram emot något nytt att upptäcka och rapportera till Artportalen.

Arbetet med Nationalnyckeln och marin inventering har finansierats med medel från Svenska artprojektet.

Draknuding_Facelina_bostoniensis_Foto_Klas Malmberg.jpg

Draknuding Facelina bostoniensis kan påträffas året om på blandade bottnar från Bohuslän till Skåne. Den hittas oftast på mjukbottnar inomskärs på 0–30 meters djup. Foto: Klas Malmberg.