Studie- och karriärvägledning på SLU
Har du funderingar om studier eller framtid? Vi studie- och karriärvägledare finns som ett stöd under hela din studietid.
Har du frågor om studier och karriärval?
Hos SLU:s studie- och karriärvägledare kan du få hjälp med allmänna funderingar kring dina studier och yrkesval.
Vi kan hjälpa dig att strukturera dina tankar och utforska vilka möjligheter som finns så att du kan göra ett val som känns rätt för just dig.
Det här kan du prata med oss om:
Läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig och hur du bygger den för att nå dit du vill. Du kan också prata om din studiesituation.
Vi studie- och karriärvägledare har övergripande kunskaper om SLU:s utbildningar. Vi kan visa hur du hittar detaljerad information om vad som ingår i olika kurser, program och yrkesroller och vi kan hjälpa dig att värdera informationen.
Vägledarna har tystnadsplikt - men det finns undantag
Alla samtal utgår från dig som student och omfattas av tystnadsplikt i enlighet med offentlighets- och sekretesslagen (23 kap. 5 §). Det innebär att vägledarna inte lämnar uppgifter om dina personliga förhållanden vidare utan ditt medgivande.
Det finns dock två situationer då vägledarna kan bli tvungna att bryta tystnadsplikten:
- Om det rör fara för ditt eller någon annans liv och hälsa.
- Om en student eller medarbetare upplever sig utsatt för diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, repressalier eller kränkande särbehandling. Det gäller även händelser i samband med till exempel kåraktiviteter och personalfester eller på sociala medier.
SLU tolererar ingen form av sådant beteende och måste därför utreda alla sådana fall. Syftet med en utredning är att bedöma vilka åtgärder som krävs för att stoppa och förebygga trakasserier och kränkningar.
Är du programstudent?
Om du är antagen till ett program och har frågor om kursinnehåll eller tillgodoräknande kan du vända dig till din programstudierektor som är specialiserad inom ämnet och programmet.
Programstudierektorn kan hjälpa dig med
- specifika ämnesfrågor, till exempel när du ska välja kurser
- frågor som rör tillgodoräknande av kurser
- detaljfrågor om ämnet och programmet, till exempel kursinnehåll
- frågor om förhandsbesked (learning outcomes) vid tillgodoräknande av kurser vid utbytesstudier.
Kontaktuppgifter till programstudierektorn hittar du på ditt programs programsida på studentwebben.
Läser du fristående kurser eller distanskurser?
Du som läser fristående kurser eller distanskurser kan vända dig direkt till kursledaren om du har mer specifika frågor.
Kontaktuppgifter till din kursledare hittar du bland annat på kurssidan på studentwebben.