Fakta:
Viktiga länkar för dig som vill veta mer:
- Internetstiftelsens introduktion till AI
- AI Sweden - det svenska nationella centret för tillämpad AI
- AI-förordningen - information från DIGG
Artificiell intelligens (AI) är en teknik som syftar till att få datorer att utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens. Detta inkluderar allt från att känna igen tal och bilder till att fatta beslut och lösa problem. AI använder stora mängder data och avancerade algoritmer för att lära sig, anpassa sig och utföra olika uppgifter.
AI-utvecklingen sker extremt snabbt och därför är det svårt att förutse hur SLU på lång sikt ska använda sig av AI. Det vi däremot är säkra på är att AI kommer att förändra delar av vår verksamhet på olika sätt och att vi därför ska bevaka utvecklingen och testa verktyg som exempelvis kan rationalisera administrativa uppgifter, hjälpa oss i att analysera stora mängder data eller kvalitetssäkra processer.
Det finns ett regelverk, en EU-förordning som heter AI Act, som sedan maj 2024 syftar till att reglera användningen av AI och säkerställa att dess utveckling och användning sker på ett etiskt och säkert sätt. Förordningen ska se till att AI-system som används i EU är säkra, transparenta, spårbara, icke-diskriminerande och miljövänliga. Som svensk myndighet ser SLU till att vi säkrar användningen utifrån de krav som förordningen har fastställt.
Det mest grundläggande rådet till alla medarbetare är att försöka hålla sig uppdaterad kring vad som händer på AI-fronten inom just dina arbetsuppgifter. Fundera kring vilka uppgifter som du kan ha nytta av AI för att genomföra och i den mån det är möjligt uppmuntrar vi alla att testa åtminstone något av de fria AI-verktyg som finns på marknaden.
Inom SLU har det bildats en digitaliseringsgrupp som bevakar utvecklingen framåt. Gruppen har även tillsatt en testgrupp inom verksamhetsstödet, som testar och utvärderar användningen av en av de största modellerna på marknaden, Copilot.
På sikt kan det bli aktuellt att köpa in campuslicenser för vissa verktyg, men i dagsläget har vi inte utvärderat verktygen tillräckligt för att kunna göra en bedömning av vilka verktyg det kan bli aktuellt för. Verksamheter som väljer att testa specifika verktyg behöver därför ta eventuella kostnader inom sin egen budgetram.
Viktiga länkar för dig som vill veta mer: