Hoppa till huvudinnehåll

Aktuell forskning där AI används

Här visas några exempel där SLU driver eller medverkar i projekt som använder sig av AI. Självklart finns det många flera exempel på pågående forskning eller andra satsningar med syftet att i ännu högre grad använda möjligheterna som AI ger oss.

AI fyndar i svenska skogar: Med hjälp av månen

Med ny teknik försöker William Lidberg rädda kulturlämningar från att köras sönder av skogsmaskiner. Men trots ihärdiga försök så går det inte. För att lyckas behövs något utöver det vanliga – lösningen finns på månen.

Hopp för halta hästar

Med ett nytt digitalt mätverktyg ges nu nya möjligheter att tidigare upptäcka hälta hos hästar och snabbare sätta in rätt åtgärder. SLU Holding AB investerar i Sleip AI AB och bolagets arbete att utveckla nya digitala lösningar för bättre djurhälsa.

Sillgrisslor, datorseende och ny kunskap

PODD: “AI och forskning” handlar ofta om forskning om AI. När podden Digitalsamtal åker till Lysekil blir det istället ett samtal om forskning med AI.

Nytt AI-verktyg hjälper till att hitta svenska skogar med höga naturvärden

Ett forskarteam från Sverige, Polen och Norge har arbetat fram en ny AI-driven kartläggningsmetod för skogsmark i Sverige. Kartläggningen och modellen visar sannolikheten för skog och skogslandskap med höga bevarandevärden.

Bild från Malgomaj, Vilhelmina. Fotograf: Mikael Strömberg

AI inom veterinärmedicinsk klinisk diagnostik

Stora framsteg görs idag inom humanmedicinsk diagnostik med hjälp av artificiell intelligens (AI), som bland annat används för att tolka ultraljud och röntgenbilder. Inom veterinärmedicin har dock AI ännu inte fått samma genomslag. Målet med det här projektet var att utforska nya kreativa metoder för att detektera hälta hos häst genom automatiska analyser av videofilm.

Datorgenererad bild på en häst, illustration.

AI-utveckling för att förbättra viltforskning och -övervakning

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet följer populationer världen över på flera olika sätt, bland annat med viltkameror. Men kamerorna genererar stora mängder bilder och för att de enkelt ska kunna användas i forskning och viltövervakning hoppas forskarna nu på hjälp att utveckla en AI för detta.

Älgar med ritade boxar runt dem på fotot.
Publicerad: 19 november 2024 - Sidansvarig: mw-red@slu.se
Loading…