Ny sökning
FÖ0499

Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion

Ämnesmässigt innehåll:


Kursen innehåller undervisning om grundläggande verktyg för att ta fram och utvärdera ekonomiska beslutsunderlag. Den introducerar studenten till centrala begrepp och ekonomiska verktyg för budgetering, finansiering, volymanalys, finansiell analys, prissättning och investeringskalkylering. Den diskuterar ekonomiska informationens nytta och begränsningar särskilt kopplat till investeringar.


Kursen är indelad i 5 delar:

1. Centrala begrepp inom ekonomi med avseende på ekonomiska rapporter såsom resultat-, balans-, och kassaflödesrapport.


2. Metoder för analys och utvärdering av finansiell situation för verksamhet såsom lönsamhet, likviditet och soliditet.


3. Metoder för att skapa och utvärdera ekonomiskt beslutsunderlag såsom resultat-, och produktkalkylering.


4. Metoder för samlad bedömning vid investering såsom återbetalnings-, nuvärde-, annuitet, och internräntemetoden.


5. Projekt/grupparbete om investeringsbeslut och hållbarhet inom livsmedelsbranschen.


Genomförande:


Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:


Föreläsningar, övningar och/eller seminarier.


I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:


Samarbete, muntlig och skriftlig kommunikation.


Följande moment är obligatoriska:


Seminarium


Information från kursledaren

Varmt välkommen till Sveriges Lantbruksuniversitet och kursen Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion!

Här kommer allmän information om studentkonto, registrering på kurs, samt annan praktisk information:

Studentkonto

Studentkonto behövs för att komma åt bl.a. Ladok, Canvas och mejl. För information om hur du skapar ett studentkonto, se här: https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/ny-student-kom-igang/.

Registrering på kurs

Självregistrering till kurs görs i Ladok mellan 2024-08-19 – 2024-09-02. Kom ihåg att du måste vara antagen och registrerad för att gå kursen. Att du som student får tillgång till Canvas innebär inte att du är registrerad och utan registrering riskerar du att förlora din plats på kursen.

Har du antagits till kursen med villkor behöver du skicka din meritlista till kursledaren som avgör om du får registreras. Gör detta så snart som möjligt då granskning kan ta några dagar.

Särskilt studiestöd

Har du behov av särskilt stöd för undervisning ska du informera kursledaren om det redan vid kursstart så att eventuella särskilda arrangemang kan ordnas. Vid examination behöver du följa instruktionerna i anmälan i Ladok för att anmäla extra stöd. Anmälan för extra stöd inför tentamen stänger 15 arbetsdagar före tentamensdagen.

Avbrott på kurs Om du avbryter kursen skall du meddela utbildningsadministrationen på econ-edu@slu.se som i sin tur meddelar kursledaren och lägger in ett avbrott i Ladok efter studentens godkännande. Du kan själv anmäla tidigt avbrott (inom 3 veckor efter kursstart) via Ladok Student på studentwebben.

Tentamina

Du behöver anmälda dig till tentamina i Ladok. Anmälan stänger 10 vardagar före tentamensdagen. Det är inte möjligt med efteranmälningar. Du finner din anonymitetskod i Ladok Student.

På onsdagar kl 12:30-14:30 har vi tentautlämning på institutionen (Ulls hus, plan 4). Du behöver ha med dig din legitimation för detta.

-

Tveka inte att höra av dig till econ-edu@slu.se vid frågor!

Hälsningar,
Utbildningsadministrationen

Kursplan och övrig information

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Nej Kursen ges som en programkurs: Agronom livsmedel Agronomprogrammet - livsmedel Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 13090 SEK Nivå: Grundnivå (GXX)
Ämne: Företagsekonomi
Kurskod: FÖ0499 Anmälningskod: SLU-10246 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för ekonomi Studietakt: 100%