Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen innehåller undervisning om grundläggande verktyg för att ta fram och utvärdera ekonomiska beslutsunderlag. Den introducerar studenten till centrala begrepp och ekonomiska verktyg för budgetering, finansiering, volymanalys, finansiell analys, prissättning och investeringskalkylering. Den diskuterar ekonomiska informationens nytta och begränsningar särskilt kopplat till investeringar.
Kursen är indelad i 5 delar:
1. Centrala begrepp inom ekonomi med avseende på ekonomiska rapporter såsom resultat-, balans-, och kassaflödesrapport.
2. Metoder för analys och utvärdering av finansiell situation för verksamhet såsom lönsamhet, likviditet och soliditet.
3. Metoder för att skapa och utvärdera ekonomiskt beslutsunderlag såsom resultat-, och produktkalkylering.
4. Metoder för samlad bedömning vid investering såsom återbetalnings-, nuvärde-, annuitet, och internräntemetoden.
5. Projekt/grupparbete om investeringsbeslut och hållbarhet inom livsmedelsbranschen.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, övningar och/eller seminarier.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Samarbete, muntlig och skriftlig kommunikation.
Följande moment är obligatoriska:
Seminarium
Information från kursledaren
Varmt välkommen till Sveriges Lantbruksuniversitet och kursen Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion!
Här kommer allmän information om studentkonto, registrering på kurs, samt annan praktisk information:
Studentkonto
Studentkonto behövs för att komma åt bl.a. Ladok, Canvas och mejl. För information om hur du skapar ett studentkonto, se här: https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/ny-student-kom-igang/.
Registrering på kurs
Självregistrering till kurs görs i Ladok mellan 2024-08-19 – 2024-09-02. Kom ihåg att du måste vara antagen och registrerad för att gå kursen. Att du som student får tillgång till Canvas innebär inte att du är registrerad och utan registrering riskerar du att förlora din plats på kursen.
Har du antagits till kursen med villkor behöver du skicka din meritlista till kursledaren som avgör om du får registreras. Gör detta så snart som möjligt då granskning kan ta några dagar.
Särskilt studiestöd
Har du behov av särskilt stöd för undervisning ska du informera kursledaren om det redan vid kursstart så att eventuella särskilda arrangemang kan ordnas. Vid examination behöver du följa instruktionerna i anmälan i Ladok för att anmäla extra stöd. Anmälan för extra stöd inför tentamen stänger 15 arbetsdagar före tentamensdagen.
Avbrott på kurs Om du avbryter kursen skall du meddela utbildningsadministrationen på econ-edu@slu.se som i sin tur meddelar kursledaren och lägger in ett avbrott i Ladok efter studentens godkännande. Du kan själv anmäla tidigt avbrott (inom 3 veckor efter kursstart) via Ladok Student på studentwebben.
Tentamina
Du behöver anmälda dig till tentamina i Ladok. Anmälan stänger 10 vardagar före tentamensdagen. Det är inte möjligt med efteranmälningar. Du finner din anonymitetskod i Ladok Student.
På onsdagar kl 12:30-14:30 har vi tentautlämning på institutionen (Ulls hus, plan 4). Du behöver ha med dig din legitimation för detta.
-
Tveka inte att höra av dig till econ-edu@slu.se vid frågor!
Hälsningar,
Utbildningsadministrationen
Kursplan och övrig information
Kursplan
FÖ0499 Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion, 7,5 Hp
Managerial Accounting in Food ProductionÄmnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Tentamen, 5 hp | 5,0 | 0001 |
Projekt 2,5 hp | 2,5 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificerasGrundnivå (GXX)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande180 hp
60 hp livsmedelsvetenskap
Mål
Kursen syftar till att ge en översiktlig introduktion till ämnet företagsekonomi med särskilt inriktning på ekonomistyrning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för centrala begrepp, rapporter och metoder inom företagsekonomi kopplat till resultat och lönsamhet
- tillämpa metoder för analys och utvärdering av ekonomisk information såsom budget och kalkyler
- tillämpa och kritiskt utvärdera grundläggande verktyg för ekonomiska beslutsunderlag såsom investeringsbedömning
- redogöra och diskutera företagsekonomiska förutsättningar och begränsningar för hållbara investeringsbeslut inom livsmedelsbranschen
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen innehåller undervisning om grundläggande verktyg för att ta fram och utvärdera ekonomiska beslutsunderlag. Den introducerar studenten till centrala begrepp och ekonomiska verktyg för budgetering, finansiering, volymanalys, finansiell analys, prissättning och investeringskalkylering. Den diskuterar ekonomiska informationens nytta och begränsningar särskilt kopplat till investeringar.
Kursen är indelad i 5 delar:
1. Centrala begrepp inom ekonomi med avseende på ekonomiska rapporter såsom resultat-, balans-, och kassaflödesrapport.
2. Metoder för analys och utvärdering av finansiell situation för verksamhet såsom lönsamhet, likviditet och soliditet.
3. Metoder för att skapa och utvärdera ekonomiskt beslutsunderlag såsom resultat-, och produktkalkylering.
4. Metoder för samlad bedömning vid investering såsom återbetalnings-, nuvärde-, annuitet, och internräntemetoden.
5. Projekt/grupparbete om investeringsbeslut och hållbarhet inom livsmedelsbranschen.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar, övningar och/eller seminarier.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Samarbete, muntlig och skriftlig kommunikation.
Följande moment är obligatoriska:
Seminarium
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen.
Godkänt projektarbete.
Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi