Ny sökning
FÖ0499

Ekonomistyrning inom livsmedelsproduktion

Ämnesmässigt innehåll:


Kursen innehåller undervisning om grundläggande verktyg för att ta fram och utvärdera ekonomiska beslutsunderlag. Den introducerar studenten till centrala begrepp och ekonomiska verktyg för budgetering, finansiering, volymanalys, finansiell analys, prissättning och investeringskalkylering. Den diskuterar ekonomiska informationens nytta och begränsningar särskilt kopplat till investeringar.


Kursen är indelad i 5 delar:

1. Centrala begrepp inom ekonomi med avseende på ekonomiska rapporter såsom resultat-, balans-, och kassaflödesrapport.


2. Metoder för analys och utvärdering av finansiell situation för verksamhet såsom lönsamhet, likviditet och soliditet.


3. Metoder för att skapa och utvärdera ekonomiskt beslutsunderlag såsom resultat-, och produktkalkylering.


4. Metoder för samlad bedömning vid investering såsom återbetalnings-, nuvärde-, annuitet, och internräntemetoden.


5. Projekt/grupparbete om investeringsbeslut och hållbarhet inom livsmedelsbranschen.


Genomförande:


Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:


Föreläsningar, övningar och/eller seminarier.


I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:


Samarbete, muntlig och skriftlig kommunikation.


Följande moment är obligatoriska:


Seminarium


Kursplan och övrig information

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Nej Kursen ges som en programkurs: Agronom livsmedel Agronomprogrammet - livsmedel Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 13090 SEK Nivå: Grundnivå (GXX)
Ämne: Företagsekonomi
Kurskod: FÖ0499 Anmälningskod: SLU-10246 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för ekonomi Studietakt: 100%