Fodersäkerhet och mikrobiologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI0884-40149 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI0884
Läsåret 2015/2016
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30195)
2016-02-29 - 2016-03-27
Läsåret 2014/2015
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30271)
2015-03-02 - 2015-03-29
Läsåret 2013/2014
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30073)
2014-03-03 - 2014-03-30
Läsåret 2012/2013
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30120)
2013-02-25 - 2013-03-24
Läsåret 2011/2012
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30096)
2012-02-27 - 2012-03-25
Läsåret 2010/2011
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30169)
2011-02-28 - 2011-03-27
Läsåret 2009/2010
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30233)
2010-03-01 - 2010-03-28
Läsåret 2008/2009
Fodersäkerhet och mikrobiologi (BI0884-30108)
2009-02-23 - 2009-03-15
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI0884 Fodersäkerhet och mikrobiologi, 5,0 Hp
Feed safety and microbiologyÄmnen
Biologi Biologi HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda prov | 5,0 | ENDA |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som redovisas i bilaga till kursplanen. Aktuell information om betygskriterier ska finnas tillgänglig senast vid kursstart.
Förkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 60 hp biologi/husdjursvetenskap på AB-nivå vari biokemi, cellbiologi och mikrobiologi skall ingå.Mål
Kursen skall ge en förståelse för betydelsen av foderråvarors och foderblandningars hygieniska kvalitet
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
beskriva betydelsen av foderråvarans kemiska och fysikaliska egenskaper för mikroorganismers tillväxt och aktivitet
redogöra för foderkonserveringsprinciper och mikroorganismers förskämmande egenskaper
diskutera mikroorganismernas roll i fodermedelsproduktionen med avseende på toxinförekomst, skörde- och processtekniker samt lagringsmetoder
självständigt värdera mikrobiologisk analysmetodik samt tolka resultaten från dessa
utvärdera betydelsen av foderråvarors och foderblandningars hygieniska kvalitet ur ett produktions- och hanteringsperspektiv
Innehåll
Huvuddelen av kursen utgörs av mikrobiologi med tyngdpunkt på fodersäkerhet. En viktig del av kursen utgörs av laborativa övningar.
Vid föreläsningar och laborationer behandlas detektion och identifiering av mikroorganismser, faktorer som påverkar tillväxten och överlevnaden hos mikroorganismer, foderkonservering, mögel och jäst, patogena bakterier, mjölksyrabakterier och fodertoxikologi. I ett projektarbete i grupp behandlas riskvärdering och kvalitetsledningssystem.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som redovisas i bilaga till kursplanen. Aktuell information om betygskriterier ska finnas tillgänglig senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända muntliga och/eller skriftliga tentamina, godkän projektarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinator rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinator kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling
Ytterligare information
Kurserna Fodersäkerhet och mikrobiologi, 5 hp och Livsmedelsmikrobiologi, 15 hp kan på grund av överlappningar inte tillsammans ingå i examen.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper