Nyhet

Parkernas stad vill bli grönare

Publicerad: 08 oktober 2024

Malmö stad är en av SLU Tankesmedjan Moviums partners och och vi vill gärna ta reda på vad som står i fokus där just nu. Det visar sig Malmö gör staden grönare, både genom tillfälliga, gröna satsningar som sommartorg och att göra sommargator till permanenta, gröna gågator.

Vilken fråga står i fokus för ert arbete just nu?
– Malmö behöver bli grönare och just nu jobbar vi med tillfällig grönska på ett flertal platser. På det sättet får malmöbor, politiker och experter möjlighet att direkt känna in hur träd och planteringar kan förändra en plats. Vi har sedan flera år testat detta på gator och torg, ibland som tillfälliga sommarinstallationer, ibland som fleråriga test. Nu är vi på gång att permanent bygga om några av dessa platser till grönare och trevligare stadsrum. Friisgatan, som var vår första sommargata, byggs om till permanent gågata med tegelbeläggning och träd och ska stå färdig till nästa sommar. Ett annat exempel är Davidshallstorg som i sommar har varit ett mycket omtalat och omtyckt grönt torg med plats för olika aktiviteter och vila när bilparkeringen tillfälligt tagits bort. Davidshallstorg ska vara tillfälligt sommartorg i två år till, sedan är avsikten att även det blir permanent ombyggt.

   Davidhallstorg. Foto: Julia Lindemalm.


Hur kommer det sig att det är så? 
– De styrande politikerna i Malmö har tydligt visat att grönska är prioriterat i stadens utveckling framöver, bland annat genom att skriva in 3-30-300 i den nya översiktsplanen. Att jobba med snabba, tillfälliga installationer är ett sätt att snabbt få fram resultat och också en möjlighet för malmöborna att vara delaktiga och tycka till om utformningen innan platser förändras permanent. I ett projekt där vi gjort två torg grönare visade enkätsvaren från boende och verksamheter att över 90 procent vill ha ännu grönare torg än det test vi genomfört!

Hur planerar ni att hitta vägar framåt och vilken betydelse tror ni att det kan ha för kommunen i framtiden?
– Just nu funderar vi på hur de tillfälliga platserna vi skapar kan bli mer hållbara, tillexempel genom att återanvända planteringskärl och möbler på nya platser och jobba för att den tillfälliga grönskan blir planterad i marken och kan börja leverera fler och mer ekosystemtjänster. Vi har också börjat analysera hur vi kan skala upp förgröningen av Malmö, tillexempel genom att minska gatuparkeringarna och smalna av körbanor för att i stället prioritera yta för träd.

Ni har en utökad dialog med SLU Tankesmedjan Movium och SLU kring samverkan. Vad innebär det?
– Vi har från kommunens håll ofta medverkat i olika forskningsprojekt som SLU och andra universitet initierat. Nu försöker vi från Malmö stad tillsammans med Movium att hitta nya områden där vi kan ha än större utbyte på så vis att vi väcker frågeställningar som kanske redan finns forskning om eller initierar frön till nya forskningsfrågor.

Fakta:

Bli Movium Partner!
Vill du också bli Movium Partner? Grunden i SLU Tankesmedjan Moviums partnerskap (kallat Movium Partnerskap) är samverkan mellan Moviums partners och SLU. Som Movium Partner får du ta del av alla SLU Tankesmedjan Moviums tjänster och publikationer, ingå i samverkansprojekt, söka aktivitetsmedel samt få hjälp och ta del av kunskap på en mängd sätt.

Läs mer om Movium Partnerskaps erbjudanden!
https://movium.slu.se/vaara-erbjudanden/partnerskap/