SLU-nyhet

Nu startar vi ett fröbibliotek!

Publicerad: 23 juni 2021

I höst startar SLU-biblioteket fröbibliotek i Alnarp, Umeå och Uppsala. Genom att lämna in fröer och tillgängliggöra dem för andra att odla kan vi tillsammans ta vara på den kunskap och det odlingsintresse som finns vid SLU!

I höst startar vi fröbibliotek i Alnarp, Umeå och Uppsala och för att bygga upp samlingen av fröer behöver vi din hjälp! Kanske har du fröer som du inte använder eller kan du lägga undan några från växter du odlar i sommar? Spara dem till i höst och lämna in dem till biblioteket när terminen startar!

Tanken med fröbiblioteket är att skapa ett forum där det är möjligt att dela och sprida gamla kulturväxter och nya intressanta arter. Förhoppningen är också att fröbiblioteken kan bli en plats för att dela odlingsglädje, odlingserfarenheter och knyta kontakter. Tillsammans tar vi vara på och sprider den kunskap och det odlingsintresse som redan finns på SLU!

När du odlat dina blommor eller grönsaker får du gärna ta vara på de nya fröna och lämna tillbaka ett par till oss inför nästa odlingssäsong.

Lämna in fröer till fröbiblioteket

  • Häll i cirka 15 frön per påse eller ett kryddmått om det är riktigt små frön. Påsen kan du vika själv av kaffefilter eller hämta ut en färdig påse på biblioteket. 
  • Förse gärna påsen med växtens namn, odlingsråd, bakgrund om växten och gärna också en bild. 
  • Lämna in fröpåsarna i bibliotekets informationsdisk eller i fröbiblioteket.

Kontakta biblioteket om du har några frågor!


Kontaktinformation