Vilket stöd kan jag få?

Senast ändrad: 10 maj 2024
Öppen verktygslåda med en såg överst. Foto.

Det pedagogiska stödet är individuellt utformat. Beroende på funktionsnedsättning, studiesituation och behov erbjuds olika studenter olika typer av stöd och anpassningar. Diskutera med samordnaren på Funka vad som kan vara aktuellt för dig.

Här nedanför hittar du information om olika typer av stöd på SLU.

Anteckningsstöd

Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt att anteckna samtidigt som du lyssnar, kan du få anteckningsstöd. SLU erbjuder två olika typer av anteckningsstöd:

  1. Kurskamrat som anteckningsstödjare
    Detta innebär att du får ta del av en kurskamrats anteckningar efter föreläsningen. Stödet ersätter inte din egen närvaro, utan är ett komplement till det du själv har möjlighet att tillgodogöra dig på föreläsningen.

    Den som har uppdrag som anteckningsstödjare får en ersättning för sitt arbete. Här finns mer information: Uppdrag som anteckningsstödjare

  2. SmartPen
    I vissa fall kan anteckningsstödjare ersättas av möjlighet att låna och använda en SmartPen, inspelningspenna. Med hjälp av en sådan specialpenna tar du själv anteckningar, samtidigt som pennan spelar in en ljudfil. Det räcker att du tar sparsamt med anteckningar. Du navigerar sedan i ljudfilerna genom att sätta pennan på dina noteringar i blocket.

    SmartPen gör att du kan vara självständig och utveckla ditt eget antecknande. Du kan också repetera vad som sagts på föreläsningarna, genom att lyssna på ljudfilerna som spelats in.

    SLU lånar ut SmartPen och tillhandahåller särskilda block att skriva på. Kursledaren ska kontaktas för att du ska få tillåtelse att spela in ljudfiler och de får inte spridas till andra.

Anpassad examination

Det finns olika sätt att anpassa examinationer. Det kan till exempel vara att tentera på dator, att få förlängd tid eller att sitta i mindre grupp vid salstentamen.

Du pratar med samordnaren om olika anpassningar när du ansöker om stöd. Samordnaren ger sedan rekommendationer om anpassningar. Ytterst är det examinator som avgör vad som är möjligt, med hänsyn till kursens mål.

Om en godkänd anpassning på salstentamen inte kan genomföras av resursmässiga skäl (exempelvis lokalbrist), arrangerar Tentamensservice en så likvärdig anpassning som möjligt.

Läs mer om hur du ska göra för att kunna få anpassad examination.

Stöd i samband med examensarbete (självständigt arbete)

Examensarbete (självständigt arbete) på kandidat- och masternivå kan innebära en del utmaningar. SLU-biblioteket erbjuder därför bl.a. skriv- och språkhjälp för alla studenter, se Skriv- och språkhjälp. Använd dig av bibliotekets resurser för att underlätta ditt arbete.

När du tar dig fram genom ett självständigt arbete kan det vara bra att tänka på det här:

  1. Det är viktigt att delta i kursintroduktion och biblioteksinformation, om sådan ges!

  2. Ta del av ordinarie handledning och använda tiden väl! Förbered dig inför handledningstillfällen och sätt ord på vad du behöver ha din handledning till. Var så konkret som möjligt – handledaren kan inte veta om du inte berättar.

  3. Använd stödjande programvara för att få ordning på struktur och referenshantering. Se Bibliotekets sök- och skrivguide (instructure.com).

  4. Använd talsyntesprogrammet TorTalk för att lyssna på artiklar och andra texter – även sådant du skrivit själv. På så sätt kan talsyntes vara en hjälp både i läsandet och skrivandet. Kontakta SLU-biblioteket om du har frågor om TorTalk eller annan programvara för läs- och skrivstöd.

  5. Vänd dig till SLU-bibliotekets språkverkstad om du kör fast. Vänta inte onödigt länge med att ta kontakt, om du behöver hjälp. Se här vart du kan vända dig: Skriv- och språkhjälp | Externwebben (slu.se).

  6. Vänd dig till Studenthälsan om du mår dåligt, se Studenthälsa | Externwebben (slu.se). Det kan också finnas stöd och råd på www.studenthalsa.se.

  7. Hör av dig till Funka om du stöter på svårigheter eller problem som du inte kan hantera. Prata med samordnaren om vad som kan vara möjligt. För studenter med särskilt stora utmaningar kan stödet ibland ge extra handledningstimmar. Hjälp med korrekturläsning ges inte.

  8. Några allmänna råd för att lyckas med arbetet:
    • Lägg upp en rimlig tidsplan - och försök att hålla den.
    • Håll kontakt med din handledare. Skicka påminnande mejl om svar dröjer.
    • Bläddra igenom och inspireras av tidigare examensarbeten.
    • Diskutera ditt arbete med andra. Plugga tillsammans och stötta varandra, även om ni inte gör samma sak.
    • Skapa goda vanor. Platsen kan vara viktig för att få arbetet gjort.
    • Skilj på kreativ och kritisk-/språkgranskande fas i arbetet.
    • Kom ihåg att planera in tid för återhämning mitt i allt!

Mentor

Om du har en psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan du i vissa fall få en mentor som hjälper dig med struktur och planering av studierna.  Mentorn fungerar som diskussionspartner och kan hjälpa dig att konkretisera och prioritera dina studieuppgifter. 

Mentorsstödets omfattning är cirka en timme per vecka. Mentorn får ett timarvode från universitetet som ersättning för sitt uppdrag.

Här kan du läsa mer om hur mentorsstödet fungerar. Informationen vänder sig både till mentorer och studenter som har behov av stöd: Om mentorsstöd på SLU (Pdf)

Teckenspråkstolk, skrivtolk

Om du har en hörselnedsättning eller är döv kan du få hjälp av skrivtolk, eller teckenspråkstolk. Ansök om stöd i god tid eftersom det tar tid att ordna. Hör gärna av dig till din samordnare redan i samband med att du söker utbildning vid SLU.

Stöd som du inte behöver ansöka om

  • På sidan om stöd för alla studenter får du tips på vad du kan göra för att underlätta dina studier.
  • Upplever du svårigheter när du läser eller skriver kan du ha nytta av att lyssna på din kurslitteratur och texter du skriver själv. Här kan du läsa mer om att lyssna på kurslitteratur och texter.

Annat stöd

På flera av SLU:s bibliotek finns höj- och sänkbara skrivbord. Dessa skrivbord är tillgängliga för alla studenter men extra viktiga för dig som har ryggproblem eller annan smärtproblematik. 

På vissa orter finns även salar med höj- och sänkbara bord längst bak i föreläsningssalar.

Har du behov av anpassade möbler under föreläsning eller salstentamen? Kontakta din samordnare om du vill veta mer om vad som gäller på din ort.


Kontaktinformation

Studera med funktionsnedsättning

Välkommen att mejla funka@slu.se om du vill veta mer om riktat pedagogiskt stöd. Läs mer på Studentwebben.