Nyhet

Mikroskog gör staden grönare

Publicerad: 04 oktober 2024

Temat ”Mer skog i staden” rullar vidare på SLU Tankesmedjan Movium och den 25 oktober är det dags för ett webbinarium om mikroskogar tillsammans med Henrik Sjöman, forskare på SLU.

Harald Klein, du koordinerar webbinariet, vad handlar det om?
– Det blir ett tillfälle att djupdyka i stadens minsta skogar, mikroskogar. Henrik Sjöman är expert på urbana träd och har bland annat forskat på Alnarps västerskog som är en del av Alnarps landskapslaboratorium. Han ska prata om att öka leveransen av ekosystemtjänster på liten yta.

Vad är mikroskogar?
– Det är naturlika planteringar med träd, växter och buskar med höga rekreativa värden. De liknar naturlig skog mer än planteringar. En naturskogskaraktär eftersträvas. Tanken är att i mikroskogen ska det finnas vegetation med flera skikt. Ofta finns synergieffekter mellan vad som är bra för människor och den biologiska mångfalden.

Varför är det här viktigt?
– Mycket pekar på att våra städer behöver bli grönare. Till exempel för klimatanpassning, ta hand om dagvatten, minska temperaturen, ta hand om luftföroreningar och bryta vindar. Det är så kallade reglerande ekosystemtjänster. SLU bedriver också mycket forskning på området. Vi vet också att det är mer stimulerande och utvecklande för barn att leka i naturliga miljöer.

Finns den här kunskapen idag i svenska kommuner?
– Ja, mycket pekar på att kommunerna förstår att det är viktigt att få in mer grönska i staden och några har nu satt upp mål om krontäckningsgrad. De vill att träden ska bli stora snabbt, det vill säga ge dem så bra förutsättningar som möjligt på växtplatsen. Leveransen av ekosystemtjänster och upplevelsevärderna för människor ökar när träden blir äldre och större.

Vad kan ökad kunskap om mer skog i staden leda till?
– Grönare städer. Bättre klimat och mer stimulerande lekmiljöer. För att anlägga mikroskogar krävs mycket kunskap för att få det bra. Seminariet är ett sätt att sprida den kunskap som finns här på SLU.

Till vem riktar sig seminariet?
– Till alla som är intresserade av grönska i staden.

 

Berättat för Beatrice Sundberg