SLU-nyhet

Borr för precision i skogsbruket

Publicerad: 20 januari 2021
Magnus Persson

Ett nytt verktyg för att borra i träden gör det lättare att hålla koll på tillväxt och kvalitet. Doktorand Magnus Persson använder det i forskningen om precisionsskogsbruk.

Tillväxtborr är ett klassiskt hjälpmedel för att undersöka träd. Man borrar ett hål mot centrum av stammen och drar ut borrkärnan i vilken årsringarna är någurlunda lätta att mäta och räkna. Problemet är att borrandet kan vara ganska tungt och att det lämnar ett hål runt en centimeter i diameter.
Med en ”resistograf ” tar arbetet bara tjugo sekunder och spåren efter borrningen märks knappt. Hålet är tre millimeter och växer fort ihop.
– Verktyget pressar in ett långt borr i en konstant hastighet och registrerar hela tiden hur tungt motståndet är genom 25 mätpunkter per millimeter, förklarar Magnus Persson. Resultatet visar sig inte i en borrkärna utan ett diagram med en kurva där motståndet registreras. Exempelvis har sommarved högre densitet än vårveden, vilket gör att kurvan då går upp på grund av det högre motståndet. Och informationen är detaljerad, mätningarna visar variationen både inom och mellan årsringar. På så sätt går det även att mäta årsringarnas bredd.

Läs hela nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation