SLU-nyhet

Hedersdoktorns recept

Publicerad: 25 maj 2020
Monika Stridsman

Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor på SLU. Hon ser fram emot att engagera sig i universitetets arbete och bidra med kunskap och erfarenheter från sin långa och innehållsrika skogliga karriär.

–Monika Stridsman har varit ett föredöme för alla kvinnliga jägmästare som de senaste decennierna vågat utmana mansdominansen i skogen. Det konstaterar Urban Nilsson på institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, vilken nominerade Monika Stridsman.
– Hennes engagemang i forskningskommunikation har bidragit till att våra resultat fått ett brett genomslag och gjort skillnad för det dagliga arbetet i skogen.
I MITTEN av 1970-talet fanns det runt tio kvinnor i hela landet med examen som jägmästare. Monika Stridsman var en av dem. Under utbildningen fick hon ett telefonsamtal från Domänverket med en förfrågan om att bli aspirant i Pajala. Glatt överraskad svarade hon ja med en gång. Efter samtalet hämtade hon en kartbok för att kolla var Pajala ligger. Det visade sig vara oväntat långt bort. Hon kom i alla fall att trivas i norr och karriären tog fart, även om det var en del prövningar. Ett av de första var att lägga ner flottningen i Kalixälven.
Åter i Mälardalen blev hon vd för Skogsvårdsförbundet, därefter ansvarig för jaktfrågor på Naturvårdsverket, generalsekreterare för Världsnaturfonden och vidare till Skogsstyrelsen, först som
länsjägmästare och därefter generaldirektör 2009 - 2015.
Nu är hon en aktiv pensionär, vilket innebär en hel del arbete som ordförande för skogsavdelningen i KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien) och Föreningen Skogen.

Läs hela Nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation