SLU-nyhet

Återvänder till Alnarp

Publicerad: 12 maj 2020
Gudmund Vollbrecht

Genom samarbetet mellan Alnarp och Växjö lyfter regionen - och skogliga utbildningar ligger helt rätt i tiden. Det förutser Gudmund Vollbrecht. Han återvänder till Alnarp som adjungerad professor på en tjänst finansierad av IKEA.

Gudmund var den första egna skogliga doktoranden som disputerade i Alnarp. Året var 1994 och hans avhandling handlade om spridning av rotröta, vilket därmed blev ett etablerat forskningsområde på Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap. Faktum är att han var på plats innan den skogliga forskningen började i Alnarp. Pappa, Klaus Vollbrecht, var legendarisk chef för Alnarpsparken och familjen hade tjänstebostad på universitetsområdet.
EFTER att ha blivit skoglig doktor arbetade Gudmund vidare på institutionen. Till uppgifterna hörde att leda forskningsprogrammet Fiberskog. Det handlade om möjligheterna att maximera produktionen med gödsling och intensiv skötsel på lämpliga och begränsade delar av
skogen, vilket gav utrymme för att prioritera mer naturvård på andra områden. År 1998 blev han skogschef på IKEA med ansvar för att kvalitetssäkra flödet av råvara. Med tanke på att möbeljättens träförbrukning motsvarar 21 miljoner kubikmeter rundvirke handlade det om att ha koll på många och väldiga flöden. Därefter blev han vd för Skogssällskapet, men återvände till IKEA år 2009 för olika uppdrag som senior projektledare.
– Det är ett otroligt dynamiskt företag med en kultur av framåtanda som jag trivs med, säger Gudmund.

Läs hela Nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation