SLU-nyhet

Det våras för björken

Publicerad: 02 december 2020
Björkar

Resultaten från försök med förädlad björk har slagit forskarna med häpnad. Professor Urban Nilsson ser flera möjligheter för den ”nya” björken. I många fall kan den vara ett alternativ till gran.

– Jag är väldigt entusiastisk, men vi behöver lära oss mycket mer. Det handlar om allt från plantering och skogsskötsel till genetik, färdiga produkter och förmågan att bromsa klimatförändringen genom inbindning av kol, säger Urban Nilsson. Han framhåller att det är en betydande skillnad mellan den förädlade björken och den som kommer genom naturlig föryngring.
– Man kan nästan tala om två olika trädslag. Förädlingen ger bättre tillväxt och högre kvalité, med raka stammar och bra grenvinklar.
FÖRÄDLINGEN av björk görs av Skogforsk i Ekebo. Jämfört med förädling av gran är det relativt blygsamma insatser, men nu har man i alla fall hunnit fram till ”Ekebo 5” och Ekebo 6 är på väg inom kort. Att de förädlade plantorna växer bättre är naturligtvis ingen nyhet, men resultaten från odling i jämförande trädslagsförsök kom ändå som en överraskning. Efter fem år hade den förädlade björken samma höjd som hybridasp. Den var högre än poppel och mer än dubbla höjden jämfört med gran och tall.

 

Läs hela nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation