SLU-nyhet

Öppna leklandskap mitt i stan!

Publicerad: 03 december 2019

Under den mörkaste tiden på året visar de nordiska ländernas ambassader i Berlin en ljusinstallation som lyser i klarorange och förvandlar innergården till ett aktivt leklandskap. Installationen är skapad av den svenska landskapsarkitekten och konstnären Monika Gora. Den lockar ambassadörer och besökare, tillresta och lokalbor, barn och vuxna – alla, dag som natt.

Att ha rätt till staden innebär att ha rätt att leka. Därför behöver stadslandskap vara öppna och funktionella samtidigt som de berör själ och hjärta. Monika Goras orangea ’Jimmys’ är en grupp med fyra självlysande skulpturer. De har skapats för hand sedan 1995 och finns nu på fyrtio platser i de nordiska länderna och några platser i Tyskland. De inspirerar till utforskande lekfullhet och olika tolkningar. De bär på en berättelse om stenar som slipas till rundande former av havet under väldigt lång tid och nu bildar ett litet hemlighetsfullt landskap. Man kan också föreställa sig att de är drömlika dåsiga djur som samlas i gemenskap och utstrålar lugn och en känsla av trygghet. Den orangea färgen väcker minnen av aboriginska sagor om de heliga landskapen Uluru och Kata Tjuta i Australien.

Monika Gora kommer att hålla i designstudiokursen “Site Concept Theory” på masterprogrammet i landskapsarkitektur på SLU Alnarp i början av 2020. Ämnet är urbant landskap för hälsosamt liv. Här kan du läsa mer om programmen inom landskapsarkitektur.