SLU-nyhet

Många tips för att skapa viltfoder

Publicerad: 15 oktober 2019

Med mer naturligt foder i landskapet minskar betesskadorna och djuren blir friskare. Resultatet av projektet ”Vild & bortskämd” är praktiska tips hur markägare med enkla medel kan öka fodertillgången till klövvilt. Om älgen själv får välja matsedel blir det en blandad diet. Örter, blåbärsris och en mängd olika växtarter.

Poängen är variationen. Även om älgen verkligen gillar rönn är det inte aktuellt att enbart beta rönn. I brist på variation blir
kosten mer ensidig. När det inte finns RASE och risbuskar betas tall hårdare och ibland även gran. Gran i små doser är en naturlig föda för klövviltet, men intag av stora mängder kan tyda på födobrist.
– Kan vi skapa mer foder, jämt fördelat i landskapet, minskar betestrycket på tallföryngringarna. Det löser inte alla problem, men är en bra bit på vägen, säger forskare Annika Felton.
UNDER två år har hon arbetat med EU-projektet "Vild och bortskämd". En arbetsgrupp, med representater från alla läger, har tagit fram fakta och kunskap om hur man skapar viltfoder och minskar betesskadrona från älg och annat klövvilt.
– Debatten om viltskador blir ofta polariserad, men vi har koncentrerat oss på det som är positivt. Fodertillgången är en gemensam nämnare
där markägare, jägare, miljöorganisationer och andra
parter är överens.
– Frågan om jakt och viltstammens storlek är naturligtvis också viktig, men det är inget vi diskuterat i det här forumet.

Läs hela Nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation