SLU-nyhet

Sverige och SLU tar ledningen i europeisk universitetsallians för lantbruk för global hållbar utveckling

Publicerad: 26 april 2017

SLU tar ledningen i den för lantbruk för global hållbar utveckling så viktiga alliansen Agrinatura. Sverige leder via SLU alliansen under fyra år framöver och Agenda 2030, FN:s globala hållbarhetsmål, kommer att vara ramverk för arbetet.

Starten för SLU:s ledning av Agrinatura går i och med att alliansens årsmöte genomförs på SLU i Uppsala 26-28 april. I mötet deltar bland andra representanter för europeiska universitet och forskningsinstitut, EU-kommissionen, FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation), flera afrikanska organisationer till exempel RUFORUM (The Regional Universities Forum for Capacity Building in Agriculture) och FARA (Forum for Agricultural Research in Africa). Till den öppna workshopen som genomförs på eftermiddagen torsdag 27 april är 94 deltagare från 23 olika länder anmälda.

- Jordbrukets potential för att bidra till tryggad matförsörjning i världen är enorm. Agrinaturas medlemmar är kunskapsorganisationer och våra partnerskap med nätverkande och kapacitetsutvecklande organisationer gör att vi tillsammans kan arbeta för att avskaffa hunger, säger Carolyn Glynn vid SLU Global som kommer att leda Agrinatura i egenskap av president för alliansen under fyra år.

I programmet för mötet ingår även ett besök på Ängsholmens gårdsmejeri, den första gården i Norden som håller vattenbufflar. Där får deltagarna bekanta sig med gårdens vattenbufflar och även få veta hur man mjölkar och tillverkar mejeriprodukter av buffelmjölk.

Information om Agrinatura-konferensen finns här.

Några hålltider under mötesdagarna

Onsdag 26 april
Lokal: Loftet, SLU Ultuna
9.00-12.00      Agrinatura Board Meeting
13.15-16.45     Redovisning av Agrinatura-projekt
17.30                Utflykt till Ängsholmens gårdsmejeri (vattenbufflar) i Norduppland

Torsdag 27 april
Lokal: Loftet, SLU Ultuna
8.30-12.00       Agrinatura General Assembly
13.00-17.00     Workshop Mutual Prosperity – why North and South need each other
19.00-              Konferensmiddag på GH nation

Fredag 28 april
Lokal: Loftet, SLU Ultuna
8.30-16.00      Agrinatura-EEIG Members Assembly Meeting (MAM)

Mötet arrangeras av SLU Global.

Fakta:

Om Agrinatura
Agrinatura, som är en allians för lantbruksvetenskap för global utveckling, representerar de största forskning- och utbildningsaktörerna i Europa som arbetar med lantbruksforskning och högre utbildning inom utvecklingsområdet. Medlemmarna är europeiska universitet och forskningsorganisationer med inriktning mot tropisk och subtropiskt jordbruk, skogsbruk, livsmedel, matförsörjning, veterinärmedicin, fiske och närliggande miljövetenskaper. Agrinatura har för närvarande 28 medlemsinstitutioner från 15 europeiska länder.


Kontaktinformation