SLU-nyhet

Julgranen är hotad

Publicerad: 07 december 2017

I juletider kommer ett aktuellt nyhetsbrev från Skog Alnarp om att Julgranen lever farligt och hur hoten kan undvikas. Doktorand Martin Pettersson, på Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, har ägnat sin tid som doktorand att studera detta.

Odling av julgranar är en tickande bomb med sjukdomar, vilket drabbat odlare i flera länder.
Sverige, med sina relativt blygsamma odlingar, har goda möjligheter att bromsa sjukdomarna och bygga upp en julgransindustri.

Våren 2015 besökte Martin Pettersson 21 svenska julgransodlare och kartlade hoten. Det resulterade i en lång lista med ett 20-tal olika skadegörare, allt från svampar till insekter, som dödade grenar, toppar och hela träd. Regelmässigt återfanns ett flertal olika skadegörare i varje odling.

TILL VÅREN disputerar han med en avhandling om sjukdomar på julgranar i Sverige och USA.

Läs hela Nyhetsbrevet, HÄR


Kontaktinformation