SLU-nyhet

Rektor invigde mjölkautomaten med KoKalv-mjölk

Publicerad: 30 augusti 2022
Fylld glasflaska med mjölk och rödgrönt band. Foto.

Nu går det att köpa mjölk från forskningsprojektet Ko och kalv tillsammans, på Ultuna Campus i Uppsala.

Den 29 augusti invigde rektor Maria Knutson Wedel mjölkautomaten. Efter bandklippningen fick rektor även prova att köpa en flaska mjölk. Man kan välja mellan att köpa en ny enliters glasflaska i en automat eller så kan man ta med sig en egen flaska. Man kan till och med ta med sig en kaffekopp och köpa en skvätt mjölk till sitt kaffe!

Sigrid Agenäs som är projektledare för Ko och kalv tillsammans berättade kort om varför det är viktigt för projektet att sälja denna mjölk och varför den kostar så pass mycket mer än vanlig mjölk i affären. KoKalv-mjölken kostar 42 kronor/liter. Det högre priset behövs för att korna som går med sin kalv ger mindre mängd mjölk till mjölktanken än vad andra kor gör och så är hanteringen av mjölken (pastörisering och transport) tidskrävande. Intäkterna från försäljningen går tillbaka in i projektet och möjliggör att fler kor och kalvar kan vara med.

Rektor fixade snabbt och lätt en flaska mjölk. Hon gillar att man vet hur och var den är producerad och att kalven och kon får vara tillsammans en längre tid. Ko-kalvprojektet bedrivs på SLU:s forskningscentrum Lövsta.

Från och med nu går det att köpa mjölk på dagtid alla vardagar, när VHC håller öppet (kl. 07:30-17:30). Det finns instruktioner vid automaterna om hur man gör. Inom kort kommer det att finnas en instruktionsfilm på projektets webbsida. Mjölken är pastöriserad och kyld. Betalning sker med Swish.

Huvudsyftet med mjölkförsäljningen är se om det finns intresse hos konsumenter att köpa denna typ av produkt. 

Rektor Maria Knutson Wedel håller en mjölkflaska framför mjölkautomaten. Sigrid Agenäs och Rauni Niskanen står bredvid till vänster. Foto.

Foto: Mårten Granert-Gärdfeldt, SLU.

Fakta:

I forskningsprojektet Ko och kalv tillsammans vid SLU i Uppsala hålls en del av korna i mjölkbesättningen på Lövsta lantbruksforskning tillsammans med sina kalvar i början av laktationen. Syftet med projektet är att testa om kalvar kan integreras i automatiska mjölkningssystem (AMS). Det finns ett intresse från bönder och konsumenter för att hålla mjölkkalvar tillsammans med sina mödrar, men det finns väldigt lite stöd från vetenskapen om hur det ska gå till.

Projektet finansieras av

 

Läs mer om projektet


Kontaktinformation