SLU-nyhet

Upplev regnskogens återkomst tillsammans med forskare från SLU

Publicerad: 07 september 2022
Regnskog under dimmig himmel. Foto.

På nordöstra Borneo finns ett av världens största återplanteringsprojekt av regnskog med målet att få tillbaka hela ekosystemet. Där arbetar forskare från SLU för att skapa kunskap som är nödvändig för en hållbar framtid. Nu kan du följa med forskarna ut i fält och själv uppleva regnskogens återkomst tillsammans med dem på sociala medier.

18 500 hektar regnskog är på väg att återhämta sig på nordöstra Borneo. Området härjades under 1980- och 1990-talen av bränder och avverkningar. Framtiden tycktes klar; plantering av oljepalmer.

Men lokalbefolkning, forskare och finansiärer ville annorlunda.

Tillsammans skapades det som i dag är ett av världens största återplanteringsprojekt av regnskog med målet att få tillbaka hela ekosystemet.

Projektet såg sitt ljus 1998. Under 20 år har hela området planterats med fler än 80 lokala trädarter.

Nu sjuder skogen åter av liv. De ståtliga dipterokarpträdens kronor breder ut sig mer än 40 meter uppe i luften. Insekterna, elefanterna och skäggsvinen har gjort sig hemmastadda. Denna unika plats ger forskare möjlighet att skapa kunskap som är nödvändig för en hållbar framtid.

Vilka trädarter klarar klimatförändringar bäst? I vilken typ av skog är biodiversiteten högst? Vad funkar bäst - plantera eller låta naturen sköta sig själv? Hur mycket kol binds i träden och marken? Hur kan skogen brukas hållbart för både miljö och människa?

Frågorna är många, men forskarna har också hunnit få en hel del svar som de kommer att berätta om. Nu är de på Borneo igen och du är välkommen att följa med!

Under kommande 1,5 vecka kommer de att uppdatera från sitt fältarbete på Instagramkontot SLU Natur. Du kommer att få höra om några av alla de experiment som pågår, träffa människorna som arbetar på plats i regnskogen och följa med masterstudenter som inleder sina fältförsök.

Häng med!