SLU-nyhet

Vilda djur i Woodland Garden

Publicerad: 07 september 2021
Skulptur av zebror, foto.

Just nu visas flera skulpturer av vilda djur i parken vid Ullbo på Ultuna. Det är djur skapade av återbrukad metall gjorda av konstnärer i Afrika, framför allt från Zimbabwe. Skulpturerna står kvar på Ultuna åtminstone september månad ut.

Det är Galleri Tribeute i Uppsala vars grundare Heléne Wikström och Paulina Pettersson levt i länder i Afrika och Latinamerika som nu ställer ut skulpturer av vilda djur i Ullbo trädgårdslund (Woodland Garden) som är en del av Kunskapsparken – se karta nedan.

– Genom Tribeute vill vi knyta ihop våra livserfarenheter och ta tillvara på den rikedom som vi har fått uppleva. Vi vill skapa ett långsiktigt samarbete med skickliga hantverkare och konstnärer och erbjuda dem en ny marknad samtidigt som vi får möjlighet att dela med oss av den rikedom som vi har fått uppleva, säger Heléne och Paulina.

Vid varje skulptur finns en kort beskrivning av konstverket och konstnären. Det finns omkring 20 skulpturer.

Guidad tur i telefonen

Gå en guidad tur bland skulpturerna med hjälp av din telefon genom att klicka in dig på denna sida: https://slukunskapsparken.gardenexplorer.org/tour.aspx

Skulptur av elefant, foto.

Skulptur av leopard, foto.

Skulptur av zebror, foto.

Karta över centrala delar av Ultuna.

Text och foto: Mårten Granert-Gärdfeldt.
Karta: John Lööf Green.

Bakgrund

Zimbabwe är välkänt för sina Shonaskulpturer i sten, en konstform som utvecklades och tog fart på 1950-talet. På 1980-talet började ett litet antal konstnärer skapa skulpturer i metall. Fler konstnärer anslöt sig och metallkonsten växte långsamt fram under 1990-talet. Den yngre generationen började uttrycka sig med större skulpturer i form av vilda djur i naturlig storlek. Inspirationen fann de i Zimbabwes nationalparker och skräpmetallen hittade de längs gatorna.

Från att ha startat i liten skala sysselsätter denna konstinriktning idag mer än 500 metallkonstnärer i Zimbabwe. De är spridda över landet, i Harare och Chitungwiza men också i Bulawayo och Victoria Falls. Några konstnärer har migrerat till Sydafrika för att hitta sin marknad där. Metallkonstnärerna bidrar till en bättre miljö genom att främja en kultur av återbruk som minskar landets avfallsproblem.

Metallen köps numera upp från skrotupplag. Det är gamla oljefat, bildelar, kylskåp, spisar och liknande. För att få den bruna färgen bränns metallen och i andra fall lämnas originalfärgen kvar som blir en del av det konstnärliga uttrycket. Metallen klipps och hamras till önskad form. Bitarna svetsas fast på en struktur av armeringsjärn och skulpturen tar form. Varje konstnär har sin egen svets och har ibland assistenter som hjälper till. Efter svetsning tvättas skulpturen med vatten och stålborste innan den lackas. Det går åt ungefär 4–5 oljetunnor för att tillverka en stor elefant.

Text: Tribeute