SLU-nyhet

Färgen avslöjar plantan

Publicerad: 28 januari 2019

Forskarna testar en ny metod för att få fram plantor av poppel som passar på skogsmark. Går det som förväntat är det ett stort steg framåt för snabbväxande lövträd.

Tidigare i år presenterades resultat som visar att poppel växer dramatiskt mycket bättre om skogsmarken kalkas (länk nedan).
– Vi går nu vidare med försöken. Målet är att få fram ett bra odlingssystem för poppel på skogsmark. Att kalka marken är en ganska enkel och billig åtgärd, men det är förstås en fördel om vi får fram plantor som växer bra utan kalk, konstaterar poppelforskare Henrik Böhlenius.
POPPEL på åkermark går bra, men i skogen blir det ofta problem. Trädet trivs inte i de relativt sura jordarna. Det är inte ovanligt att skogsmark har ett pH-värde runt 4,5 och vid de nivåerna dör poppel.

Läs hela Nyhetsbrevet HÄR


Kontaktinformation