SLU-nyhet

Isländska besökare fick lära om forskning om islandshästar och framtidens mat

Publicerad: 19 januari 2018

SLU hade finfrämmande på fredagen, då det isländska presidentparet som en del av sitt statsbesök kom till Ultuna i sällskap med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Rektor Peter Högberg – som nyligen förärats den isländska falkorden – tog, tillsammans med landshövding Göran Enander, emot gästerna i VHC, där de sedan fick höra två SLU-presentationer.

Annsofie Wahlström, programchef för SLU Future Food, berättade om hur livsmedelskonsumtion kan förändras i en mer hållbar riktning och hur detta är beroende av ekonomiska, sociala och kulturella faktorer.

Den isländske presidenten frågade hur vi tänker oss att vi ska kunna övertyga folk att äta insekter. Presidenthustrun inflikade att hon är helt för att göra det. Annsofie svarade skämtsamt att presidentparet kanske kunde diskutera vidare för att komma överens på hemmaplan, men lade till att det handlar om presentation: Antingen kan man introducera insektsråvara i maträtter vi redan är vana vid, eller så får man öppna sitt sinne för att prova något alldeles nytt, som hela rostade syrsor. 

Professor Anna Jansson berättade om sin forskning på islandshästarnas ”hållbarhet”, dvs hur deras prestationsförmåga påverkas av ryttarens vikt, ett forskningsprojekt som hon bedriver i samarbete med Holar högskola på Island.

President Guðni Th. Jóhannesson och ”first lady” Eliza Jean Reid ställde intresserade frågor inte minst kring islandshästarna eftersom de utgör en viktig komponent i landets turism.

Det isländska besöket var snabbt och effektivt, och efter en knapp timmes visit drog följet – där bl a Sveriges ambassadör på Island Håkan Juholt ingick – vidare till Ångströmlaboratoriet och senare också lunch på Uppsala slott med landshövding Göran Enander som värd.


Kontaktinformation