SLU-nyhet

SLU stödjer manifestation för vetenskap

Publicerad: 04 april 2017

Lördagen den 22 april samlas människor runt om i världen till en March for Science. I Sverige blir det manifestationer bl.a. i Stockholm, Göteborg, Umeå och Uppsala. Sammantaget väntas hundratusentals människor i fler än 500 städer visa sitt stöd för vetenskapen.

Initiativet till manifestationen kommer från USA, där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och för att forskningsbaserad kunskap kommer till användning i samhället. Här ingår också att motverka faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter.

– SLU stödjer March for Science därför att vetenskap är grunden för ett samhälle som kan tackla aktuella frågor om en hållbar framtid på ett öppet och demokratiskt sätt, säger Kevin Bishop, vicerektor SLU, som kommer att vara en av talarna på Medborgarplatsen i Stockholm.

Förutom SLU är ett sextiotal organisationer engagerade i manifestationen i Stockholm.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är en manifestation för vetenskap och inte en demonstration mot vissa makthavare, säger Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, som samordnar aktiviteterna i Stockholm.

I Stockholm avgår March for Science från Mariatorget på Södermalm klockan 12. Den följer sedan mindre gator via Mosebacke och Folkungagatan, fram till målet Medborgarplatsen. Här följer ett scenprogram med forskare, artister och företrädare för olika delar av samhället.

Organisationer och enskilda personer kan stödja manifestationen på flera sätt, till exempel genom att sprida information, vara volontär den 22 april, bidra med pengar eller annat som behövs.

Arrangörerna hoppas att manifestationen blir startpunkten för ett pågående samtal om hur synen på forskningsbaserad kunskap kan stärkas.


Kontaktinformation

Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet, cissi@v-a.se, Tel. 08-6113047, Mobil 070-6264474, www.v-a.se