13 apr

Zoom

How to squeeze fat into a sustainable food future

seminarier, workshops |
Smör, olja och andra fetter. Foto.

Hur får vi rätt fett på ett hållbart sätt?Hittills har mycket av diskussionerna kring ett hållbart livsmedelssystem kretsat kring proteiner och det s.k. proteinskiftet. Det är hög tid att diskutera också fettets roll.

Rätt fett är nödvändigt för en bra hälsa. Samtidigt kommer mycket av det fett som produceras från animaliska källor eller från grödor kopplade till avskogningsproblematik. Hur kan vi tillgodose och öka fettproduktionen på ett hållbart sätt?

Diskussionsnätverket TABLE tillsammans med SLU Future Food bjuder in till ett seminarium som kommer att utforska fettets roll i ett hållbart livsmedelssystem ur olika aspekter, från smak och nutrition till produktion och hållbarhet. Hur kan vi lösa "the fat gap"?

Seminariet ges på engelska - läs mer på den engelska sidan.

Läs mer

Bojana Bajželj, Federica Laguzzi & Elin Röös. 2021. The role of fats in the transition to sustainable diets. Lancet Planet Health. https://doi.org/10.1016/S2542-5196(21)00194-7

Hållbar kost: Vi måste tänka på fettet också. Nyhet från SLU i september 2021.

Fakta

Tid: 2022-04-13 15:00 - 16:30
Ort: Zoom
Arrangör: TABLE and SLU Future Food
Mer information:

Table är ett samarbete mellan SLU, University of Oxford och Wageningen University & Research som driver och utvecklar diskussioner om det globala livsmedelssystemet. Table ska på ett objektivt sätt lyfta kunskap, antaganden och värderingar som olika röster för fram i diskussionerna om hållbar produktion och konsumtion av mat. Läs mer om Table på www.tabledebates.org


Program

  • Welcome and introductions - Tara Garnett
  • The the role of fat in sustainable diets - Bojana Bajzelj
  • The need for fat - taste
  • The need for fat - nutrition - Frederica Laguzzi
  • Audience questions
  • How can we solve the fat gap?
  • Microbial/fungal oils - Hanna Karlsson
  • Insects - Cecilia Lalander
  • Audience Q&A and concluding remarks

Kontaktinformation