Jordbrukets och livsmedelsindustrins sidoströmmar är outnyttjade resurser som kan öka jordbrukets hållbarhet, göra landet mer självförsörjande och skapa nya jobb inom livsmedelsbranschen. Men vilka hinder finns på vägen? Finns det tillräcklig förädlingskapacitet i Sverige? Webbinariet kommer att ta broccoli som exempel för en diskussion om jordbrukets och livsmedelsindustrins möjligheter och flaskhalsar.
Hur kan innovationer kring livsmedelsproduktionens sidoströmmar skapa hållbarhet och jobb? Välkomna till en förmiddag om hur livsmedelsproduktionens sidoströmmar kan utnyttjas på bästa sätt.
Under webbinariet presenteras resultat och erfarenheter från det europeiska innovationsprojektet EIP Agri: Utveckling av vegetariska inblandningsprodukter av sidoströmmar från broccoliproduktion. Projektet har använt outnyttjade sidoströmmar från svensk broccoliproduktion till att ta fram nya inblandningsprodukter, med ett ”från-jord-till-bord”-perspektiv, inkluderande skörd och odlarens produktionsekonomi, Livscykelanalyser, processteknik, sensorik, livsmedelssäkerhet, nutrition och marknad.
Från webbinariet
- Inspelningen från webbinariet Matsvinnet på våra åkrar – en möjlighet?
- Presentationen Hur många sätt kan man servera en broccoli på?, Stefan Eriksson
- Presentationen Varför är sidoströmmar viktiga för Livsmedelsstrategin?, Lotta Törner
- Presentationen Innovationer för en hållbar utveckling, Jennie Cederholm Björklund
- Presentationen Möjligheter med sidoströmmar från broccoli, Marie Olsson
- Presentationen Lönsamma broccoliblad – hur går det ihop för odlaren?, Klara Löfkvist
- Presentationen Simsalabim nya broccoliprodukter – men hur smakar de?, Gun Hagström & Rickard Albin
- Presentationen Säkra produkter av broccoliblad, Charlotta Löfström
- Presentationen Broccoliblad Karl-Alfreds nya mat?, Marie Olsson
- Presentationen Möjligheter för Sverige, Sara Sundquist
- Några röster under webbinariet:
- Stefan Eriksson: Jag tror jag ska starta ett nytt företag som bara gör saker med broccoli-blast!
- Lotta Törner: Flera aktörer har utryckt intresse av kunna lansera produkter från restflöden eller matsvinn.
- Jennie Cederholm Björklund: Har du en idé om en innovation som kan ha betydelse för jordbruks-, trädgårds- eller rennäringen? Kom till oss!
- Klara Löfkvist: För att utnyttja större andel av grödan behöver odlarna få betalt för skördekostnaderna. Om ett system med storbingar byggs upp kan priset på råvaran tilltorkat pulver, gjort på bladen, bli ekonomiskt gångbart.
- Gun Hagström & Rickard Albin: Det finns en investeringsosäkerhet, men det är ett bra läge att fylla förädlingsledet. Gå samman och skapa hubbar med 4-5 förädlingscenter i olika delar av landet.
- Charlotta Löfström: Blanchering och i viss mån torkning bidrar till avdödning av mikrobiologiska faror
- Marie Olsson: Torkade broccoliblad är en näringsrik outnyttjad resurs och broccolibladen är egentligen mycket nyttigare än buketterna
- Sara Sundquist: Det behövs en facilitator för att få sådan här saker [förädlingscentra] gjorda eftersom de ligger utanför den dagliga verksamheten för företag och producenter.