25 mar

Biblioteket, Umeå

INSTÄLLT: Värt att veta – Från lejonjägare till lejonväktare

seminarier, workshops |

Lejonen i Ngorongorokratern är beroende av kontakt med Serengetis lejon för att minska problemen med inavel. Konflikter mellan boskapsskötare och lejon försvårar dock för lejonen att nå varandras områden.

Ngorongoro Conservation Area (NCA) är ett stort naturskyddsområde i norra Tanzania. Här lever traditionella boskapsskötare sida vid sida med lejon, en samexistens som inte är problemfri. Ibland förekommer regelrätta hämndaktioner mot lejon som rivit de tama boskapsdjuren, något som har gjort att lejonen försvunnit från stora delar av naturskyddsområdet.

Detta har lett till att en grupp lejon har isolerats från de övriga. Det handlar om de berömda och väl studerade lejonen i Ngorongorokratern, som redan i dag brottas med inavelsproblem, vilket hotar stammens långsiktiga livskraft.

Ingela Jansson, doktorand vid SLU,  har sedan ett antal år studerat lejonen i Serengeti och i Ngorogorokratern. Resultat från studierna kommer att kunna ge svar på hur det är ställt med inaveln. Genom sin roll som projektledare i organisationen KopeLion arbetar hon också för fredlig samexistens mellan boskapsskötare och lejon. Genom att engagera byarna och kompensera för kostnaderna med att leva med lejon har toleransen för rovdjuren ökat i området.

Ingela Jansson berättar i sitt föredrag om sin forskning av lejonens genetik och rörelsemönster, samt samspelet mellan människor och rovdjur i norra Tanzania.

Fakta: Kopelion

Målet med organisationen KopeLion är att främja samexistens mellan boskapsskötare och lejon. Ett delmål är att öka chanserna för lejonen i Ngorongorokratern att röra sig till och från Serengeti, något som är nödvändigt för att hejda problemen med inavel och därmed bevarandet av Krater-lejonen. Inom KopeLion anställer man boskapsskötare som lejonväktare. De arbetar sedan med att förebygga angrepp på boskap, bland annat genom att spåra och pejla lejon, för att kunna varna herdarna. KopeLion bildades år 2011, med bakgrund av Serengeti Lion Project’s långsiktiga lejonstudie och med inspiration från Lion Guardians Ltd.

https://kopelion.org

Läs också, "Lever med lejon", i  SLUs kunskapsbank!

Fakta

Tid: 2020-03-25 12:00
Ort: Umeå
Lokal: Biblioteket
Arrangör: SLU
Mer information:

Vi bjuder på vegetarisk soppa och bröd så långt det räcker. Kom klockan 12 – föreläsningen börjar tio över! Föredraget tar cirka 20 minuter och efteråt finns tid för frågor och diskussion.

Mer information om föredragsserien Värt att veta.