7 mar
9 mar

Fyrishov, Uppsala

SciFest 2019

evenemang |
flicka som tittar genom ett förstoringsglas på en insekt

SciFest är Sveriges andra största vetenskapsfestival där nyfikna i alla åldrar kan prova på och få smakprov på forskning och dess tillämpningar inom alla vetenskapsområden.

SciFests kärna är att erbjuda en stor mängd prova-på-aktiviteter i form av workshops och drop-in aktiviteter. Önskan är att besökarna ska bli nyfikna på vetenskap och vilja lära sig mer.

Festivalens främsta målgrupp är unga och de första två dagarna – torsdag 7 mars och fredag 8 mars – är vikta för inbokade mellanstadie-, högstadie- och gymnasieklasser. 

Den tredje dagen, lördag 9 mars, är öppen för allmänheten mellan kl 9-16.
Här hittar du festivalprogrammet. Ta med din familj och kom och besök festivalen! 
Ni är hjärtligt välkomna!

I år kommer SLU att närvara med sju olika montrar

Se vackra och fascinerande djur!

Sverige har en rikare biologisk mångfald än de flesta har en aning om. Här kan du upptäcka den stora mångfalden av arter, lära dig artbestämma en art, se i Artportalen vilka arter som hittats på din favoritplats, förstå varför vi bör bevara den biologiska mångfalden, samt veta vad som är sällsynta, okända respektive hotade arter.
Ansvarig: SLU Artdatabanken

Chipsspelet

Tur och skicklighet ger dig bättre skörd. Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor: potatis och raps. Målet är att få ut så många chips som möjligt. Hur skörden blir beror på många saker. Inte minst vädret. Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd.
Ansvarig: SLU Ekologicentrum

Granbarkborren

Granbarkborren gillar när det är varmt och torrt. Det gör inte granarna för då får de svårare att försvara sig mot barkborrarna. En massa granar dog förra sommaren. I år kommer det att finnas ännu fler borrar. Hur kommer det att gå sommaren 2019? Kom och se hur borrarna ser ut, hur de bor och lär dig hur gnagspåren ser ut. Vi kommer att ha borrar som håller på att bygga bo i några stockar.
Ansvarig: SLU Ekologicentrum

Hundar måste också borsta tänderna!

Hundar måste också borsta tänderna annars kan de tappa sina tänder, precis som vi människor. De kan så klart inte borsta själva, utan måste få hjälp med det. Här kan du se läskiga bilder på hur det annars kan bli annars. Du kan också se modeller på hundtänder. Vi berättar och svarar på frågor om tandborstning och tandsjukdomar hos både hund och katt.
Ansvarig: SLU Kliniska vetenskaper, Smådjurskirurgi

Våra vanligaste lövträd

Lövträd är träd vars blad är tunna och platta. Alla träd som bär löv tillhör dock inte automatiskt gruppen lövträd. Man brukar enbart se gömfröväxter som egentliga lövträd, vilket innebär att tempelträd, palmer, kottepalmer och trädormbunkar inte räknas som lövträd trots att de bär löv. Sveriges största levande lövträd räknad efter volym är Ekebyhovseken i Ekerö kommun. Den kan vara omkring 500 år gammal.
Ansvarig: SLU Stad och land

Kom och upptäck en lantbruksmaskin

Kultivator är en typ av harv med glesa pinnar som bearbetar jorden djupt. Den används för att bekämpa ogräs såsom kvickrot genom att riva sönder rötterna. Kultivatorn används efter skörden och innan plöjningen.
Ansvarig: SLU Lövsta Lantbruksforskning

Professor Vatten

Upptäck vattnets olika egenskaper i roliga och enkla vattenexperiment. Den här workshopen handlar om vatten och eleverna gör olika och jättespännade experiment med vatten.
Ansvarig: Uppsala vattencentrum (SLU & UU) 

RadioScience - "Människor, vargar och värderingar"

I SciFests poddhörna med live-inspelningar av olika podcasts kan du som publik medverka och ställa frågor. 

Kl 10.15 deltar forskarna Erika von Essen, miljökommunikation, och Matthew Hiron, landskapsekologi, i en podd om varg/rovdjur. 


Kontaktinformation