Programvara och verktyg för studier och distansundervisning

Senast ändrad: 09 oktober 2020

Som student på SLU har du tillgång till flera digitala verktyg och program för studier och undervisning online.

Zoom - videoföreläsning och videomöten

Zoom är ett verktyg för videomöten och föreläsningar online.

Hur får jag tillgång till Zoom?

Om du har en SLU-dator så finns Zoom-klienten i Software Center på PC eller i Self Service för Mac. Om du är student finns den på studentsharet.

Aktivera Zoom

Första gången du vill bjuda in till ett eget möte i ZOOM behöver du aktivera ditt Zoom-konto. Detta gör du bara en gång genom att följa stegen nedan.

Steg för steg

1. Gå till https://slu-se.zoom.us
  2. Välj Sign-in
  3. Du kommer till sidan för universitetets gemensamma webbinloggning där du loggar in (Sign In with SSO).  Nu har du aktiverat ditt Zoom-konto.
  4. För att använda Zoom behöver du också installera klienten. Gå till http://slu-se.zoom.us och välj alternativet Download Client längst ner på sidan.

Zoom klienten

1. Starta programmet.
  2. Klicka på knappen för Sign in with SSO (logga in med AD konto; ditt användarnamn och lösenord).
  3. Zoomklienten ser ut som nedan. Om du vill starta ett möte direkt klicka på ”New meeting”, eller om du vill planera ett möte i förväg klicka på ”Schedule”.

Du bör även se över dina personliga inställningar. I webbläsaren hamnar du på sidan för personliga inställningar när du loggar in. Från Zoom-klienten når du inställningarna via Settings-Advanced Features-Edit My Profile.

Zoom-guider

Canvas - lärplattform

Canvas är en webbaserad kursmiljö med virtuella kursrum som läraren på din kurs kan skapa.

Canvas har fyra funktioner:

• Distibuerar material, instruktioner, länkar och lärandemål.
  • Möjliggör inlämning av arbeten på ett säkert sätt.
  • Kommunikation med din lärare och andra studenter i kursen.
  • Verktyg för utvärderingar, prov och duggor.

Läs mer om Canvas >>

Microsoft Office 365

Som student vid SLU kan du utan kostnad ladda ner och installera Microsoft Office 365. Paketet ger dig tillgång till flera Office-tjänster och möjliggör kommunikation och samarbete med andra studenter och dina lärare.

Du får också 1 Tb lagring i OneDrive.

I paket ingår:

• Word
  • Excel
  • PowerPoint och flera andra programvaror.

Office stöder PC-datorer och pekplattor med Windows 7 eller senare versioner, samt Mac-datorer med Mac OS X 10.13 eller högre.

Office för iPad kan installeras på iPad-plattor med version 7.0 eller högre.

Klicka här för att ladda ner programmet
Logga in med din studentidentitet.

Adobe

Adobes program finns på våra publika datorer. Dessa får du tillgång till genom att logga in på datorn och sen på Creative Cloud. Läs mer här. Vissa designkurser ger tillgång till Adobe för hemmabruk. Hör med din lärare om det gäller din kurs. Läs mer här för att komma igång på din egen dator.

Affinity

Vi vill även tipsa om Affinitys svit av program för bildredigering som du kan ladda ner gratis från SLU:s från programshare eller nå via Mitt skrivbord

Mitt skrivbord

Genom att ansluta dig till tjänsten "Mitt skrivbord" får du tillgång till SLU:s standardprogram och de dokument och filer som du har sparat på en SLU-dator.

För att komma igång med Windows Internet Explorer

1. Gå till https://rdsweb.slu.se/RDWeb/
  2. Logga in med ditt studentkonto
  3. Välj program i listan

För att komma igång med app för Mac, IOS eller Android

Mac: Ladda ner och öppna Microsoft Remote Desktop-klienten från Appstore.

IOS: Installera appen Microsoft Remote Desktop från Appstore.

Android: Installera appen Microsoft Remote Desktop från Google

1. Klicka på plus-tecknet och välj Feed (Mac)/Remote Resources (iOS).
  2. Gå till https://rdsweb.slu.se/RDWeb/feed/webfeed.aspx
  3. Logga in med ditt studentkonto
  4. Välj program i listan.

AutoCAD

Som student kan du installera flera av Autodesks programvaror (t.ex AutoCAD, Revit m.m.) kostnadsfritt. Gå in på nedan länk och tryck på Get started på produkten du vill ha för att komma igång.

https://www.autodesk.com/education/edu-software/overview

Skapa ett konto med din studentmail. Du får ett mail för att bekräfta kontot, därefter kan du logga in för att hämta programvaran. Innan nedladdning får du logga in med din studentinloggning på SLU för att verifiera att du har behörighet.

MATLAB

Som student kan du ladda ner en fullversion av MATLAB med de flesta Toolboxar till din personliga dator. Operativsystem som stöds är Linux, Mac OS X, Unix och Windows.

Mera information om installation.

Annan kostnadsfri programvara

Vad gäller Arcgis for Desktop finns en sida med mera information.

Eftersom det är många som inte har möjlighet att ta sig till campus för att få hjälp att installera program på sina privata datorer har vi skapat ett programshare där man med sin SLU e-postadress och sitt SLU lösenord kan logga in och ladda hem de program man behöver för sina studier.
Programmen är endast de vi har campuslicens på och tillåts installeras på privata datorer, program som köpts in av enskilda institutioner finns inte upplagda på detta programshare.

Det finns även ett antal program som är särskilt bra om man har läs- och skrivsvårigheter, men en del av dem är utmärkta för alla användare. Du hittar information om dem här!

Sidansvarig: it-stod@slu.se