SLU-nyhet

Föreläsningar av SLU:s nya hedersdoktorer, 2023

Publicerad: 02 oktober 2023
Kollage med porträttfoton

Välkommen att lyssna på föreläsningar av SLU:s sex nya hedersdoktorer fredagen den 6 oktober i Uppsala. De är öppna för allmänheten och ger spännande inblickar i allt från nya sätt att sköta träd i städer till bekämpning av skadeinsekter byggd på kunskap om deras luktsinne. Bland föreläsarna finns också experter på smittskyddsarbete i travsporten, norrländsk växtodling och växternas rotsystem samt en sommarpratare i P1. Föreläsningarna direktsänds även via webben och kommer att kunna ses i efterhand.

Föreläsningarna hålls i Loftets hörsal, Duhrevägen 8, Ultuna, Uppsala. Programmet startar klockan 9:00 och avslutas klockan 14:00. Föreläsningarna är populärvetenskapliga och är även öppna för allmänheten. Tre av föreläsningarna är på svenska, tre på engelska, vilket framgår av rubrikerna.

Program

09.00 Den hållbara urbana växtbädden, Björn Embrén, trädspecialist, agronomie hedersdoktor

09.30 Insects, odors, and pest control, forskningschef Emmanuelle Jacquin-Joly, agronomie hedersdoktor

10.00 Kaffe/Te

10.30 Förebyggande och kontroll av smittor, dopning och djurvälfärd – hästsportens veterinära grundbult, Peter Forssberg, överveterinär, veterinärmedicine hedersdoktor

11.00 Tillämpat och långsiktigt – forskning på längden och tvären, Lars Ericson, agronom, agronomie hedersdoktor

11.30 Lunchpaus

13.00 Discovering how plant roots use hormones as proxies to sense environmental stresses, professor Malcolm Bennett, skoglig hedersdoktor

13.30 Why we should all love insects, professor Anne Sverdrup-Thygeson, skoglig hedersdoktor

Här hittar du programmet för utskrift

Har du inte möjlighet att delta på plats i Uppsala den 6 oktober kan du följa direktsändningen på webben. Sändningen startar kl. 9. De redigerade och textade filmerna från sändningen publiceras en tid efter föreläsningarna på sidan för respektive hedersdoktor.

Läs mer om årets hedersdoktorer, se direktsändningen och mycket annat på webbsidan för årets doktorspromotion.

Varmt välkommen!