SLU-nyhet

Hemarbete och kafferast med kollegor

Publicerad: 25 mars 2020
Jan Nilsson

Jobbar du hemma och saknar kafferasten med kollegorna? Nu i corona-tider när många inte är på arbetsplatsen tas initiativ för digitala sociala kontakter på SLU.

Att vara social digitalt är inte längre något nytt och många är vana att chatta och ses via sociala kanaler som till exempel Facebook, Skype och WhatsApp. Däremot är vi kanske inte lika vana att ha digitala sociala möten på jobbet. Men möjligheten finns, här kommer några exempel:

Vid SLU Skara är alla medarbetare inbjudna till ett dagligt digitalt möte i Zoom. Mötet saknar agenda och föredragande och den som vill ansluter.

Biblioteket har varje dag en gemensam fikarast i Zoom där 8-20 personer brukar vara med. Deltagare kan kliva in och ut som de vill. Biblioteket har även en "fikarumskanal" i Teams, där är det fritt fram för samtalsämnen och det postas bilder på husdjur och hur det ser ut på hemmakontoret.
— Det postas såklart många roliga gif:ar och seriestripar, men även allvarliga ämnen tas upp som inte är jobbrelaterade, säger Anna Kågedal, avdelningschef vid biblioteket.

Idéer för hemmajobbaren:

  • Någon får i uppgift att regelbundet lägga ut ett uppdrag till alla i fikakanalen. Uppdraget kan t.ex. vara att skicka positiv feedback till en kollega, lägga upp en bild på dagens arbetsplats eller att boka in någon för gemensamt kaffe.
  • Ta en digital fika med någon du känner på ett annat lärosäte.
  • Ta en lunchpromenad tillsammans med någon som bor i ditt område.
  • Ta en lunch med det digitala språkcaféet: biblioteket bemannar det varje onsdag kl. 12-13. Dit är SLU:s studenter och anställda välkomna för att öva på svenska språket och träffa människor från olika delar av världen.

Digitalt Språkcafé


Håll utkik i webbens kalendarier för kommande digitala aktiviteter!