SLU-nyhet

Hästgräsklippare på Ultuna

Publicerad: 21 augusti 2019
häst som gräsklippare på Ultuna

I maj var det premiär för en hästdriven gräsklippare vid Ultuna. "Vi vill visa att det går att arbeta fossilfritt även i det lilla", säger Magnus Källmark vid fastighetsavdelningen.

Istället för en vanlig, bullrande och avgasstinkande gräsklippare används en häst lunkande, kopplad till en manuell klippningsmaskin. Ulrika Mattsson satt ovanpå maskinen och såg till att hästen hjälpte till att ordna en jämn och fin gräsmatta. Enligt Magnus går det inte långsammare att klippa gräsmattan med häst och en särskild fördel är ju att dragaren även kan bidra med gödsel.

– Man måste vara lite vidsynt. Man kan tänka gammalt och samtidigt agera nytt, säger han. Tanken är att SLU ska minska sitt beroende av fossila bränslen inom så många verksamheter som möjligt. För SLU:s del är kostnaden inte huvudsaken i det här fallet. Men Magnus tror ändå att hästgräsklipparen i ekonomiska termer kan konkurrera med en motorförsedd maskin, då en motorgräsklippare måste skrivas av.

Det är SLU:s egna marker kring travbanan och nedanför Ultuna restaurangen som hästen klipper, nästan en gång i veckan. SLU har avtal för gräsklippning med häst under 2019, sen får vi se hur vi gör framöver. Även Uppsala kommun har börjat använda häst under sommaren, dock var vi på SLU först.