SLU-nyhet

Isländsk skogs-hopp

Publicerad: 12 mars 2018

Ellert Marísson arbetar med att återställa vikingarnas härjningar. Efter ett år i Alnarp planerar han att återvända till Island för att bygga upp framtidens skogar. Läs om hans tankar omkring att återbeskoga Island i detta nummer av Skog Alnarp.

 

Likt många islänningar har han ett passionerat intresse för skog, vilket kan verka lite märkligt med tanke på att ön i det närmaste är avskogad. Det är inte ovanligt att lantbrukare skänker marken till staten på villkor att den planteras med skog.


Ny skog på väg efter flera hundra år.

– För folk som sett gröna fält förvandlas till svarta eroderade öknar är det ett lockande alternativ att bidra till att förbättra ön med fler träd, säger Ellert.

HAN LÄSER Euroforesterprogrammet i Alnarp. Av lätt förklarliga skäl är det ett ganska ovanligt vägval att skaffa sig en högre akademisk skoglig utbildning på Island. Bara en procent av landets yta är täckt av skog.

Läs Ellerts berättelse i Nyhetsbrevet från Skog Alnarp.

Är du intresserad att läsa mer om Island och deras jobb med återbeskogning så finns en intressant artikel i The New York Times från oktober 2017. I denna artikel intervjuvas Jon Asgeir Jonsson, som läste på Euroforester 2013-2015.

Vikings Razed the Forests. Can Iceland Regrow Them?

Kontaktinformation