30 nov

SLU-biblioteket och online, Umeå

Värt att veta: Hur många strandastrar växer det på våra havsstränder?

seminarier, workshops |
Ö med fyr i havet. Foto.

Våra kustlandskap hör till våra mest ikoniska naturlandskap. Samtidigt är det några av våra mest exploaterade miljöer. Vi kan redan nu märka av årliga havsnivåhöjningar och beroende på hur stora klimatförändringarna blir, kan havsnivåhöjningarna bli dramatiska. Hans Gardfjell, SLU, kommer i sitt föredrag att berätta mer om Havsstrandinventeringen.

Bohusläns strandklippor, sandstränderna och dynerna längs Hallandskusten, havsklipporna på Kullaberg i Skåne, strandängarna på Öland, grusstränderna med raukar på Fårö och alla skär i Stockholms skärgård är alla exempel på Sveriges ikoniska kustlanskap. Samtidigt är det några av våra mest exploaterade miljöer. Vem vill inte ha en stuga med havsutsikt och egen brygga?

Större förändringar kan komma att ske. Vi kan redan nu märka av årliga havsnivåhöjningar och beroende på hur stora klimatförändringarna blir kan havsnivåhöjningarna bli dramatiska.

Hur skapar man en inventering som både skall kunna beskriva hur våra havsstränder ser ut i dag, men samtidigt skall kunna följa effekterna av framtida förändringar i klimat, vattennivåförändringar och olika former av exploateringar?

Detta är några av de frågor som Hans Gardfjell, SLU, kommer att beröra under sitt föedrag. Hans Gardfjell är projektledare för Havsstrandinventeringen.

Fakta

Tid: 2022-11-30 12:10
Ort: Umeå
Lokal: SLU-biblioteket och online
Arrangör: SLU
Mer information:

Föredragsserien Värt att veta Umeå är ett samarrangemang mellan SLU:s miljöanalysfakulteten för skogsvetenskapSLU-biblioteket och SLU:s kommunikationsavdelning.

Vi bjuder på vegetarisk soppa och bröd så långt det räcker. Kom klockan 12 – föreläsningen börjar tio över! Föredraget direktsänds och tar cirka 30 minuter inklusive tid för frågor och diskussion. Vi riktar oss främst till anställda, studenter och alumner, men även kollegor i gröna sektorn och vid andra universitet samt intresserad allmänhet är välkomna.

Värt att veta finns även vid SLU Alnarp och SLU Uppsala. Se samlingssida med program för Alnarp, Uppsala och Umeå.