6 mar

SLU-biblioteket, Uppsala

Värt att veta: Periodiska systemets dåtid, nutid och framtid (#IYPt2019)

I år fyller idén om det periodiska systemet 150 år vilket uppmärksammas runt hela världen genom ett internationellt år till dess ära utlyst av självaste FN. Hur uppstod denna idé och vilka förutsättningar fanns för att en sådan elementär sammanställning skulle lyckas? Detta och mycket annat samlas i föredraget ”Periodiska systemets dåtid, nutid och framtid (#IYPt2019)".

Daniel Lundberg är forskare inom oorganisk kemi vid SLU och har publicerat fackgranskade artiklar om mer än 60 grundämnen. Hans forskning täcker både in storleken på metalljoners radier och dess effekt på koordinationskemin, men även mer miljörelaterad forskning som ämnar att förklara i vilka former som olika fosfatjoner sprids från jordbruksmark och därmed bidrar till oönskad övergödning av närliggande vattendrag och sjöar. Daniels periodiska system på ResearchGate är SLU:s överlägset mest lästa vetenskapliga bidrag på detta sociala medium.

Vi välkomnar också alla att titta på utställningen av grundämnen i bibliotekets Raritetskammare!

Fakta

Tid: 2019-03-06 12:15
Ort: Uppsala
Lokal: SLU-biblioteket
Arrangör: Institutionen för molekylära vetenskaper
Mer information:

Enklare vegetarisk lunch finns att köpa för 30 kr.

Föredraget börjar 12:15, men kom gärna redan klockan 12 om du vill köpa lunch. Föredraget ges på engelska och tar cirka 20 minuter. Efteråt finns tid för frågor och diskussion. 

Föredraget ingår i Värt att veta... – en serie med öppna lunchföreläsningar vid SLU. Såväl allmänhet som studenter och anställda är varmt välkomna! 


Relaterade sidor:


Kontaktinformation