Landsbygdspraktik
Kursens syfte är att ge dig praktiska erfarenheter av arbete i en organisation – i privat, offentlig eller civil sektor – på landsbygden, till exempel lantbruk eller annan verksamhet. Under kursen deltar du i det dagliga arbetet i organisationen.
Information från kursledaren
Hej, ni som vill göra praktik under hösten,
Hör av er till mig! malin.beckman@slu.se
Denna praktikkurs är avsedd för de studenter på som vill göra praktik på någon typ av företag eller organisation på landsbygden. Det kan vara ett lantbruk eller annan typ av företag. Det kan vara en organisation eller myndighet som har verksamhet på landsbygden, som ni deltar i. Denna praktikkurs är inte tänkt för kontorsjobb.
Ni hittar själv en praktikplats som kan tänka sig att ta emot er för fyra veckors arbete. Hör av er till mig för godkännande av praktikplatsen och avtal. De fyra veckorna behöver inte ligga i ett sträck. Ni kan sprida ut 160 timmars arbete över en längre tidsperiod.
Läs dokumentet Riktlinjer för praktik, som finns under schemafliken här, och även på kursens Canvassida.
vänliga hälsningar,
Malin
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
ÖV0003-10134 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för ÖV0003
Läsåret 2024/2025
Landsbygdspraktik (ÖV0003-30176)
2025-01-20 - 2025-06-08
Läsåret 2024/2025
Landsbygdspraktik (ÖV0003-10173)
2024-09-02 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Landsbygdspraktik (ÖV0003-50021)
2024-06-03 - 2024-09-01
Läsåret 2023/2024
Landsbygdspraktik (ÖV0003-30395)
2024-01-15 - 2024-06-02
Kursplan och övrig information
Kursplan
ÖV0003 Landsbygdspraktik, 7,5 Hp
Rural internshipÄmnen
TvärvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificerasGrundnivå (GXX)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighetMål
Kursens syfte är att ge studenten praktiska erfarenheter av arbete i en organisation – i privat, offentlig eller civil sektor – på landsbygden, till exempel lantbruk eller annan verksamhet. Under kursen deltar studenten i det dagliga arbetet i organisationen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva organisationen/företaget på landsbygden där praktiken är förlagd samt organisationen/företagets roll i samhället
- beskriva de olika arbetsuppgifter som förekommer på praktikplatsen,
- diskutera arbetsvillkoren för arbetsuppgifterna relaterade till praktikplatsen,
- resonera omkring social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet för verksamheten,
- reflektera över viktiga kompetenser för praktikantens framtida professionella yrkesroller.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Studenten deltar i genomförandet av arbetsuppgifter i en organisation/företag – i privat, offentlig eller civil sektor – på landsbygden. Till stöd har studenten en handledare i organisationen, som informerar, instruerar och diskuterar organisationen och arbetsuppgifterna. Studenten tilldelas även en akademisk handledare som en resurs för frågor och diskussion. Efter praktikperioden skriver studenten en rapport där den sammanfattar sina erfarenheter och dessa redovisas även muntligt.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom aktivt deltagande i arbete i en organisation/företag på landsbygden, skrivande av en rapport som bygger på erfarenheter från praktiken, samt muntlig presentation av rapporten.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
skriftlig kommunikation; muntlig presentation; självständighet; att planera och hålla tid; teamwork.
Följande moment är obligatoriska:
närvaro vid kursintroduktion och tillfälle för redovisning.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att kursen är en praktikkurs förlagd till en organisation på landsbygden.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande under praktiktiden, godkänd skriftlig och muntlig redovisning samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Studenten tillfrågar och föreslår lämplig organisation för praktikplatsen vilken måste godkännas av SLU. Studenten ska ha en kontaktperson på praktikplatsen och en handledare på SLU. Kontaktpersonen på organisationen förväntas erbjuda praktik i organisationens olika arbetsuppgifter samt instruera, informera och diskutera med studenten om organisationen och arbetsuppgifterna. För att säkerställa kvaliteten på praktikplatserna skrivs avtal med de organisationer som tillhandahåller praktikplatser.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för stad och land