Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för TD0010
Läsåret 2024/2025
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20005)
2024-11-01 - 2025-01-19
Läsåret 2023/2024
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20122)
2023-10-31 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20170)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2022/2023
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20183)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20079)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20075)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter (TD0010-20054)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
TD0010 Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter, 15,0 Hp
Crop management and quality of horticultural productsÄmnen
Trädgårdsvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skriftlig tentamen | 8,0 | 0302 |
Statistik och odlingslaboration | 4,0 | 0303 |
Seminarier, samt övriga laborationer | 3,0 | 0304 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
- Naturkunskap 2
- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Mål
Kursen syftar till kunskap om trädgårdsväxters genetik och odling, samt om trädgårdsprodukters efterskördshantering och användning, ur ett hållbarhetsperspektiv.
Efter avslutad kurs ska studenten:
kunna redogöra för historiska och moderna förädlingsmetoder samt syftet med växtförädling, liksom betydelsen av trädgårdsväxter i ett nutida och historiskt perspektiv, innefattande odling och användningsområden.
kunna översiktligt beskriva hur en rationell och uthållig trädgårdsodling planeras och bedrivs utifrån givna miljöförutsättningar.
kunna redogöra för olika aspekter av kvalitetsbegreppet för trädgårdsprodukter, olika faktorer som påverkar kvalitet samt för hur kvalitet kan bevaras efter skörd.
kunna tillämpa grundläggande begrepp och verktyg i statistik.
ha tränat muntlig och skriftlig kommunikation.
Innehåll
Kursen omfattar
kunskap om domesticering av växter, trädgårdsväxters genetik i interaktion med omgivande miljö samt olika växtförädlingsmetoder.
grundläggande kunskap om frö, frögroning och frökvalitet.
trädgårdsodlingens utveckling ur ett historiskt perspektiv.
kulturplanering och kulturstyrning av viktiga annuella och perenna växter, utifrån ett definierat mål, som beskriver förloppet från sortval och odlingsstart till skördad produkt, inklusive efterskördhantering. Växter som odlas på friland och i växthus behandlas.
genetiska faktorers och odlingsåtgärders inverkan på trädgårdsväxters kvalitet och hållbarhet
grundläggande kunskap om bakomliggande orsaker till praxis inom hantering och lagring av trädgårdsprodukter.
en orientering om begränsningarna av användning av trädgårdsprodukter i relation till livsmedelssäkerhet och toxikologi.
laborationer, innefattande en odlingslaboration rörande översiktlig kunskap om vatten, växtnäring, substrat samt temperaturens inverkan på tillväxt och utveckling.
tillämpning av statistisk bearbetning applicerat på växtmaterial.
Moment i kursen är föreläsningar, projektarbete individuellt och/eller i grupp, seminarier, laborationer, övningar och studiebesök. Schemalagda laborationer, handledning, seminarier och studiebesök har obligatorisk närvaro.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationen utgörs av skriftlig examination samt skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete, laborationer och seminarier. För godkänd kurs fordras godkänt resultat på skriftlig examination, närvaro vid obligatoriska moment samt godkänt på redovisning av projektarbete, laborationer och seminarier.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kurslitteratur Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter ht 2024
Litteratur och ppt som utdelas/läggs upp på Canvas i samband med föreläsning ingår i kurslitteratur om inte annat anges. Datum är preliminära, och ändras om schemat ändras.
Rekommenderas: Fogelfors, 2023. Vår mat – odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring. Studentlitteratur.
**Nov ****1 **Föreläsning: Hur fungerar växten?
ppt på Canvas
**Nov 1, ****4, 5 ****Föreläsning och lab: Odlingslaboration **
Jordbruksverket 2019 Ekologisk odling i kruka (36 sid) Ekologisk odling i kruka - Jordbruksverket
Dags för en kvantitativ analys! Englund (2022). Se Canvas
**Nov 4, 5 **Seminarium
Litteratur finns på Canvas
**Nov ****5 ****Föreläsning: Kulturstyrning och kulturplanering växthus **
Referenser med koppling både till odlingslaborationen och föreläsningen Kulturstyrning och kulturplanering växthus
Nimmermark, Sven, Möller Nielsen, Jonas. 2014. Klimatisering, belysning, bevattning och mekanisering i växthus. Aktuellt kunskapsläge. SLU LTV- fakulteten. Rapport 2014:19.
Klimatisering, belysning, bevattning och mekanisering i växthus - Öppet tillgängliga publikationer i SLU:s publikationsdatabas
Online på Jordbruksverkets hemsida Jordbruksverket** **(ej avsnitt som rör växtnäring och växtskydd)
- 2019 Ekologisk växthusodling i Sverige (16 sid)
- 2019 Ekologisk odling i kruka (36 sid)
- 2018 Ekologisk odling av tomat (74 sid)
- 2018 Ekologisk odling av växthusgurka** **(56 sid)
**Nov 7, 8, 11 ****Föreläsningar: Kulturplanering och kulturstyrning friland del 1, 2, 3 **
Ögren E. & Jonsson, P. 2015. Odlingsbeskrivningar.** **Sidor 4-12, 24-37, 58, 65 https://www2.jordbruksverket.se/download/18.6158fe7914f8dfce46a8f47c/1441265400554/p1 0_12.pdf
Mogren, L. & Nordmark, L. Bladgrönsaker - odling av bekväma smakhöjare (pdf ligger i modulen kurslitteratur, Canvas)
Fogelfors, H. 2023. Vår mat - odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring: Studentlitteratur. Sidor 79-87, 103-126, 208-212, 223-257 (extensivt), 388-432, 523-542.
Jensen, K. 2013. Lähäckar. Sidor 6-15,16-17, 28, 33-34, 41-42 (ligger i modulen kurslitteratur, Canvas)
Jonsson, P. 2015. Odling av plantor. Sidor 2-14 https://www2.jordbruksverket.se/download/18.116fee5d14e0298945d6596b/1434627 331480/p10_11.pdf
**Nov ****7 Övning: Introduktion till Excel- **Se Canvas
**Nov ****12 ****Föreläsning: Statistik 1, Introduktion **
Englund, J-E. Dags för en kvantitativ analys! Se Canvas
**Nov 14 ****Föreläsning: Fröfysiologi - **ppt finns på Canvas
Fogelfors 2023. Vår mat – odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring. Studentlitteratur. Sid. 251-254
Föreläsning: Introduktion till frölaboration - Se Canvas
**Nov 18 ****Föreläsning: Grundläggande begrepp inom genetiken **
Gentekniknämnden, websida: https://www.genteknik.se/genetik-och-genteknik/genetik/
**Nov 19 ****Föreläsning: Reproduktionsbiologi **
https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_reproduction https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_reproductive_morphology https://en.wikipedia.org/wiki/Seed_dispersal
Nov 21 Föreläsning: Statistik 2
Englund, J-E. Dags för en kvantitativ analys! Se Canvas
**Nov 25 ****Föreläsning: Introduktion växtförädling (domesticering) **
Roland von Bothmer, ht 2019. Kulturväxtkompendium. En kort sammanfattning om kulturväxternas domesticering och historia (Se Canvas)
R. von Bothmer, T. Fagerström, S. Jansson, 2015: Bortom GMO – Vetenskap och växtförädling för ett hållbart jordbruk. Fri Tanke Kapitel 3. Växtförädling – förr, nu och i framtiden (Se Canvas)
**Nov 28 ****Föreläsning: Praktiska tillämpningar i förädlingen **Se ppt på Canvas
Dec 2 ****Föreläsning: Frukt och bärförädlingSe ppt på Canvas
**Dec ****4 ****Seminarium: Växtförädling idag och i morgon - SLU Grogrund: **Se Canvas
**Dec ****5 ****Föreläsning: Vad är kvalitet + EU:s handelsnormer + matsvinn **
Aspects of quality, pp.1-2. (Se Canvas)
Shewfelt, R.L., What is quality? pp.197-200. Postharvest Biology and Technology, 15, 1999. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(98)00084-2
Jordbruksverket: Handelsnormer för färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter
Handelsnormer för frukter, grönsaker, bär, örter och nötter - Jordbruksverket.se inte länkar på samma sida, utom: Allmän handelsnorm - Jordbruksverket
Kristina Mattsson. Vi slänger frukt och grönsaker i onödan – varför? Jordbruksverket, Rapport 2014:5. Läs sammanfattning (utan sidnummer), + sid 3-8
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/vi-slanger-frukt-och-gronsaker-i- onodan-varfor.html
Kvalitetsregler för plantskoleväxter. LRF Trädgård, 2024. Läs sidor 6-7. Läs sedan sidor 14-36 översiktligt. Det kommer att finnas instuderingsfrågor till dessa sidor på Canvas.
Kvalitetsregler för plantskoleväxter - LRF
**Dec ****6 ****Föreläsning: Introduktion efterskördshantering, senescence **
Kader, A. 2013. Postharvest Technology of Horticultural Crops - An Overview from Farm to Fork:
Postharvest Technology of Horticultural Crops - An Overview from Farm to Fork | Ethiopian Journal of Applied Science and Technology (ju.edu.et)
Kays, S.J. 1991. Nature and structure of harvested products. In: Postharvest physiology of perishable plant products. van Norstad Reinold, New York. Endast en sida: figur 2.1, som även ingår i föreläsning. Kays Chapter 2.pdf (ufl.edu)
Postharvest Senescence of Vegetables and Its Regulation Barry J. Pogson and Stephen C. Morris. *In *Plant Cell Death Processes, 2004, Elsevier. Läs avsnitt I. Definitions and Theories of Vegetable Senescence sid. 319-27. Eftersom ni inte har last växtfysiologikursen ännu, så behöver du endast observera växthormonet eten (=etylen; engelska: ethylene) i texten, och inte de andra växthormonerna.
https://doi.org/10.1016/B978-012520915-1/50025-4
**Dec ****9 ****Föreläsning: Efterskördshantering, mognadsprocesser, och mognadsindex **
Sydney postharvest laboratory information sheet: Postharvest ethylene: A critical factor in quality management. Ethylene article (biopac.com.au)
Determining Apple Fruit Maturity. Penn State Extension (det finns “Download” till vänster, överst på sidan)
Fruit Harvest - Determining Apple Fruit Maturity and Optimal Harvest Date (psu.edu)
Reid, M.S. Maturity and Maturity Indices. https://irrec.ifas.ufl.edu/postharvest/HOS_5085C/Reading%20Assignments/Kader-6- Maturation%20and%20Maturity%20Indices.pdf Läs sid 55-halva 60, till ”Predicting Maturity”
Edgington, P. Guidelines for the postharvest handling of cut flowers. Factsheet 24/5. Horticultural Development Council, England- Läs från ”The postharvest handling process” fram till (inte inkluderande) ”3. Identifying Critical Control Points (CCP)”. Läs ”Posthandling treatments” (hela sidan och början av nästa) och även följande avsnitt ”Ethylene” (kort avsnitt).
HDC Fact Sheet 24/05_final (projectbluearchive.blob.core.windows.net)
**Dec 12 ****Föreläsning: ****Postharvest storage of horticultural produce important parameters **
Chapter 4 Respiratory Metabolism Mikal E. Saltveit https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813278-4.00004-X
Chapter 6 Precooling Mohamed Elansari, Donald L. Fenton, Christopher W. Callahan https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813276-0.00006-7
Chapter 6 Morphology and Anatomy Armando Carrillo-López and Elhadi M. Yahia https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813278-4.00006-3
Chapter 7 Reducing Postharvest Losses Marie-Josée Dumont, Valérie Orsat, Vijaya Raghavan https://doi.org/10.1016/B978-1-78242-335-5.00007-X
Solving the regulation puzzle of periderm development using advances in fruit skin Yue-zhi Wang, Yue-zhi Wang, Mei-song, et al. 2022 https://www.frontiersin.org/journals/plant-science/articles/10.3389/fpls.2022.1006153/full
**Dec 17 ****Föreläsning: **Postharvest handling of horticultural produce with emphasis on quality and food safety
Chapter 2 Fruit Maturity, Harvesting, and Quality Standards. K. Prasad, Sanu Jacob, Mohammed Wasim Siddiqui https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809807-3.00002-0
Good agricultural practice and HACCP in fruit and vegetable cultivation. R. Early, Harper Adams University College, Newport, Shropshire, UK https://doi.org/10.1533/9781845690243.2.229
Chapter 15. Physiological Disorders and Their Control. Elhadi M. Yahia, Armando Carrillo-Lopez, Adriana Sanudo https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813276-0.00015-8
**Dec ****19 ****Föreläsning: Trädgårdshistoria **
Se ppt på Canvas
**Jan ****7 ****Seminarium **se Canvas
#### Referenslitteratur (tenteras inte):
Domesticering och kulturväxter – lista på rekommenderad fördjupningslitteratur
Baker, H.G. 1978. Plants and Civilization. Macmillan, 3rd ed.
Balick, M.J. & P.A. Cox. 1996. Plants, People, and Culture – The Science of Ethobotany. Scientific American Library.
Bothmer, R. von, T. Fagerström & S. Jansson. 2015. Bortom GMO – Vetenskap och växtförädling för ett hållbart jordbruk. Fri Tanke.
Diamond, J. 2006. Vete, vapen och virus: en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren. Norstedts, 2nd ed.
Engstrand, L. & Widén, B. 2002. Frukter från främmande länder. Formas.
Engstrand, L. & M. Widén. 2017. Kryddor och kryddväxter från hela världen. Bokförlaget Arena.
Eriksen, B., Å. Dahl, M. Neuendorf & K. Tind. 2013. Nyttoväxter från hela världen. Warne Förlag.
Harlan, J. 1992. Crops and Man. American Soc. America. 2nd ed.
Hobhouse, H. 1987. Seed’s of Change – Five Plants that transformed Mankind. First Perennial Library,
Laws, B. 2016. Femtio växter som ändrade historiens gång. Lind & Co.
Pollan, M. 2002. The Botany of Desire – A Plant’s-Eye View of the World. Random House.
Smartt, J. & N. Simmonds. 1995. Evolution of Crop Plants. Wiley-Blackwell, 2nd ed.
Smith, B.D. 1995. The Emergence of Agriculture. Scientific American Library.
Stewart, A. 2013. The drunken botanist – the plants that create the world’s great drinks. Algonquin Books.
Zohary, D. & M. Hopf. 2000. Domestication of Plants in the Old World. Oxford Sci. Publication, 3rd ed.
Korsbefruktarförädling, Frukt och bärförädling
Brown & Caligari, An Introduction to Plant Breeding, sid. 43-58.
Allmänt om växtförädling
David Luckett and Gerald Halloran. PLANT BREEDING Chapter 4: