Fältkurs i skogsbrukets grunder
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0083 Fältkurs i skogsbrukets grunder, 7,5 Hp
Basic Forestry, field courseÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande- 7,5 hp skogsbruksvetenskap
- 7,5 hp biologi
Mål
Det övergripande målet med kursen är att ge teoretiska och praktiska grundkunskaper i att planera olika skogsskötselåtgärder och därmed skapa förutsättningar för ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Målsättningen är att ge studenterna kunskaper för att förstå skogsbestånds naturgivna förutsättningar och hur val och genomförande av olika åtgärdsprogram påverkar möjligheterna att nå olika målbilder för beståndet och dess framtida utveckling.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- i fält identifiera vanliga jordarter, humusformer och jordmåner på skogsmark
- i fält identifiera ett urval av vanliga skogsmarksväxter i svenska skogsekosystem och redogöra för deras koppling till markens bördighet
- i fält tillämpa kunskaper inom markvetenskap, botanik, hydrologi och klimatologi vid ståndortsbonitering och ståndortsanpassning av skötselåtgärder
- använda grundläggande begrepp och principer inom skogsskötsel, skogsteknologi och skogsuppskattning, samt i viss omfattning skoglig planering
- beskriva olika skogsskötselsystem och dess ingående skötselåtgärder, samt redogöra för hur val och genomförande av åtgärdsprogram påverkar möjligheterna att uppfylla olika bestånds- och samhällsspecifika mål
- redogöra för de fysiska och ekonomiska ramar som begränsar hur skötselåtgärder utförs samt beskriva de vanligaste arbetssätt och maskinsystem som används för att utföra skötselåtgärder
- bedöma ett bestånds historik och nuvarande egenskaper med hjälp av allmänt tillgängliga data, egna fältobservationer och inventeringar, samt föreslå lämpliga framtida beståndsåtgärder utifrån dessa data.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen ger inledningsvis beskrivningar av olika skogsekosystem, med särskilt fokus på boreala skogar, artkunskap och marklära. Till detta kommer sedan grundläggande teorier om skogsskötsel, skogsteknologi och skogsinventering. Kunskaperna tillämpas praktiskt i fält, t.ex. vid ståndortsbonitering och planering av olika skogliga åtgärder. Ett delmål är att skapa en förståelse för hur data för beslutsunderlag ska samlas in och vilka metoder som är lämpliga utifrån olika målbilder.
Genomförande
Förutom föreläsningar, övningar och övningsuppgifter innehåller kursen en hög grad av färdighetsträning med ett stort antal obligatoriska praktiska övningar i fält.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser
- kritiskt tänkande
- problemlösning
- teknikanvändning
- samarbete
Obligatoriska moment
Kursen har en tillämpad inriktning med ett stort inslag av aktiviteter i fält där kunskap omsätts till praktisk handling. Det innebär att kursen innehåller ett flertal obligatoriska moment i form av exkursioner, fältövningar och föreläsningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända muntliga och skriftliga examinationer
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan