Lantbruksfastighetens byggtekniker och värderingsprinciper
Kursen ger kunskaper inom byggnadsteknikområdet kring gällande lagstiftning, föreskrifter och bestämmelser med särskilt fokus på byggnationer för de areella näringarna, speciellt de som gäller lantbruksbyggnader.
Värderingsdelen beskriver och ger kunskaper inom marknaderna för lantbruk och småhus samt olika värdeteorier, värderingsmetoder och metodtillämpningar för olika typer av objekt. Kursen behandlar även identifiering av värdepåverkande faktorer för val av värderingsmetoder och dess tillämpningar, intrångsvärdering samt värdering vid expropriation. Analyser av marknader och objekttyper ingår, samt etik och ansvar vid fastighetsvärdering
Kursplan och övrig information
Kursplan
SV0076 Lantbruksfastighetens byggtekniker och värderingsprinciper, 15,0 Hp
Construction techniques and valuation principles of agricultural and forestry propertyÄmnen
SkogsbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificerasGrundnivå (GXX)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 90 hp inklusive- 60 hp i skogsbruksvetenskap, eller
- 60 hp i skogshushållning, eller
- 60 hp i skogsvetenskap, eller
- 60 hp lantbruksvetenskap samt
- 15 hp företagsekonomi
Alternativt
Kunskaper motsvarande 90 hp inklusive
- 30 hp agronomprofilerade kurser
- 15 hp skogsbruksvetenskap
- 15 hp företagsekonomi
Mål
Kursen syftar till att ge de specialkunskaper i byggnadsteknik och fastighetsvärdering som krävs för att arbeta som fastighetsmäklare eller värderare.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- tolka, tillämpa och förklara regelverket inom det byggnadstekniska området, även gällande lantbruksfastigheter
- uttyda ritningar för olika byggnadstyper, samt beskriva tillvägagångssättet för olika besiktningstekniker och genomföra en byggnadsteknisk undersökning
- identifiera och urskilja för- och nackdelar med olika byggnadstekniska konstruktioner
- klassificera vanligt förekommande skador, utreda möjliga åtgärder samt ge förslag på problemlösningar
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå samt redogöra för centrala begrepp, särskilt inom värdeteori, värderingsteori och värderingsmetoder
- redogöra för olika marknader och kunna välja korrekt värderingsmetod för olika objektstyper samt enligt god värderarsed bedöma ett objekts värde och redovisa det i ett värdeutlåtande.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen omfattar huvudsakligen byggnadsteknik och värdering.
Kursen ger kunskaper inom byggnadsteknikområdet kring gällande lagstiftning, föreskrifter och bestämmelser med särskilt fokus på byggnationer för de areella näringarna, speciellt de som gäller lantbruksbyggnader. Byggnadsmateriallära, byggnadsteknik inklusive ombyggnad samt byggnadsskador och färdigställandeskydd ingår. Area- och volymberäkningar, ritningar, byggnadsteknisk undersökning med tillhörande dokumentation och besiktningsprotokoll, samt etik och ansvar vid besiktningsteknik behandlas. Kursen tar även upp energi- och klimatdeklarationer, samt miljömässigt hållbara byggnadsmaterial. Omfattning och innehåll i olika besiktningar så som överlåtelsebesiktning och entreprenadbesiktning behandlas övergripande, liksom grundläggande principer inom försäkringsjuridik och försäkringsförmedling.
Värderingsdelen beskriver och ger kunskaper inom marknaderna för lantbruk och småhus samt olika värdeteorier, värderingsmetoder och metodtillämpningar för olika typer av objekt. Kursen behandlar även identifiering av värdepåverkande faktorer för val av värderingsmetoder och dess tillämpningar, intrångsvärdering samt värdering vid expropriation.
Analyser av marknader och objekttyper ingår, samt etik och ansvar vid fastighetsvärdering. Kursen innehåller praktiska moment för beräkningar och genomförande av marknadsvärdering på lantbruk. Fastighetsvärdering ur ett nationalekonomiskt perspektiv behandlas övergripande.
Kursen innehåller moment där studenterna får lära sig att söka och kritiskt värdera information gällande byggnadstekniska frågor samt frågor relaterade till värdering av såväl ekonomibyggnader, boningshus, djurstallar som skogs- och åkermark.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom inspelade föreläsningar, inlämningsuppgifter, skriftlig tentamen samt exkursion/fältbesök med värderingsövningar .
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
informationskompetens,
muntlig och skriftlig kommunikation,
kritiskt tänkande,
tidsplanering, samt
självständighet.
Följande moment är obligatoriska:fysiska träffar
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkänd skriftlig tentamen
- Godkända examinerande seminarium
- Godkända inlämningsuppgifter
- Fullgjorda obligatoriska moment
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Skogsmästarskolan