Sverigeresa söder
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0252-40012 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0252
Läsåret 2021/2022
Sverigeresa söder (SG0252-40157)
2022-05-02 - 2022-06-05
Läsåret 2019/2020
Sverigeresa söder (SG0252-40016)
2020-05-01 - 2020-06-07
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0252 Sverigeresa söder, 7,5 Hp
Forestry Field Studies in Southern SwedenÄmnen
Skogsvetenskap SkogsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande- 60 hp skogsvetenskap.
Mål
Under kursen lär sig studenten att beskriva och analysera hur produktion av olika värden i skogen betingas av den geografiska variationen i Sverige och hur skogen kan nyttjas på ett integrerat, ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt. I dessa betingelser innefattas såväl naturgivna förhållanden som ägarförhållanden, infrastruktur m.m.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Beskriva och jämföra produktionsförutsättningar i södra och norra Sverige
Beskriva och jämföra hur skogsbruket bedrivs i norra och södra Sverige
Identifiera de viktigaste indikatorarterna i den sydsvenska floran och beskriva dess ekologi
Identifiera och beskriva de ädla lövträdens ekologi, skötsel och betydelse i sydsvenskt skogsbruk
Föreslå åtgärder för att minimera skador orsakade av storm, svampar och insekter
Beskriva och problematisera förutsättningarna för mångbruk på skogsmark
Muntligt presentera och diskutera resultaten av fältövningar och grupparbeten.
Innehåll
Dagarna är fyllda av aktiviteter i form av exkursioner och övningar. Övningarna är av olika karaktär, de flesta är korta och redovisas under samma dag som de genomförs, medan några löper över flera dagar. De ämnen som avhandlas är skogsskötsel, marklära, vegetationsekologi, viltförvaltning, natur- och landskapsvård, m.fl. Detta innebär således att ett stort antal lärare är engagerade under resan.
I undervisningen läggs naturligtvis stor vikt på det som är unikt för södra Sverige. Det gäller de ädla lövträden och deras skötsel, fältvegetationens sammansättning, men också hur ägarförhållanden och naturgivna förhållanden påverkar skogsbruket. Andra intressen i skogsbruket än det rent ekonomiska har också stor vikt i södra Sverige, t.ex. innebär den höga befolkningstätheten, och det urbaniserade samhället, att det ställs särskilda krav på tillgång av lämpliga miljöer för rekreation. Det dominerande och intensiva granskogsbruket har stora ekonomiska förtjänster. Det förekommer dock stora avbräck till följd av storm, rötsvampar och insekter. Det är därför viktigt att studera åtgärder för att minska effekten av dessa faktorer.
Det är obligatoriskt att delta i samtliga förekommande moment under kursen så som exkursioner, övningar, grupparbeten, föreläsningar och redovisningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Deltagande i samtliga övningar och exkursioner, godkända skriftliga och muntliga redovisningar av projekt.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen innehåller enbart fältstudier. Studieresan är förenad med kostnader för resa och logi, närmare information ges via kurshemsida. Övernattning sker på vandrarhem eller motsvarande förläggningar. Studenter måste själva arrangera transporterna med egna eller hyrda fordon.SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap