Skogliga ekonomiska analyser
I denna kurs ger vi studenterna kunskaper och färdigheter om hur man använder ekonomiska analyser för att vägleda hållbar användning och hantering av skogens resurser. Med utgångspunkt i ekonomisk teori använder vi numeriska tekniker för att hitta vad som skulle vara önskvärda typer av skogsförvaltning och timmeravverkning. Vi studerar också hur beskattning påverkar förvaltningen och marknadsvärderingen av skogsfastigheter. Vi betonar hur viktiga hållbarhetshänsyn bör tas i formella redovisnings- och finansiella rapporter från skogsorganisationer. Vi betonar alla dessa aspekter av ekonomiska analyser tillsammans med möjligheter att förbättra elevernas kommunikationskunskaper, både muntligt och muntligt.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
SG0248-20119 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för SG0248
Läsåret 2021/2022
Skogliga ekonomiska analyser (SG0248-20031)
2021-11-02 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Skogliga ekonomiska analyser (SG0248-20024)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Skogliga ekonomiska analyser (SG0248-20010)
2019-11-01 - 2020-01-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
SG0248 Skogliga ekonomiska analyser, 15,0 Hp
Forest Economics AnalysesÄmnen
Skogsvetenskap FöretagsekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Ekonomisk och financiell analys | 7,5 | 0202 |
Skogsvärdering och beskattning | 4,5 | 0203 |
Redovisning | 3,0 | 0204 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper på grundnivå motsvarande- 75 hp skogsvetenskap inklusive 7,5 hp skogsekonomi
samt
- Engelska 5.
Mål
Kursens syfte är att ge studenten kunskaper och färdigheter i ekonomisk analys av hållbart nyttjande och hållbar förvaltning av skogsresurser. Kursen fokuserar på optimering och analys av skogsskötsel- och avverkningsplanering, värdering av skogsfastigheter och uppföljning av ekonomiskt resultat i skogsföretaget. Kursen behandlar också beskattningsfrågor och realisationsbeskattning vid överlåtelse av skogsfastigheter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för olika kriterier för att hantera beslutsproblem under risk och osäkerhet.
Konstruera beslutsmodeller och använda dessa på vanligt förekommande skogliga beslutsproblem.
Analysera och diskutera avvägningen mellan olika nyttigheter inom ramen för hållbart skogsbruk.
Med hjälp av simulering estimera ekonomiska konsekvenser av olika skogliga beslut.
Tillämpa vanliga metoder för värdering av skog och skogsmark.
Redogör för viktiga specifika särdrag inom inkomstbeskattning som rör skogsintäktens beskattning och särdrag inom realisationsbeskattning vid överlåtelser av skogsfastigheter.
Tillämpa bokföringsregler för konstruktion, uppföljning och analys av det skogliga företagets ekonomi, inklusive etiska och hållbarhetsaspekter på detta.
På engelska muntligt och skriftligt presentera och diskutera ekonomiska beslutsproblem utifrån det skogliga företagets perspektiv.
Innehåll
Kursen innehåller tre avsnitt: ekonomisk analys av skogliga beslut, skoglig fastighetsekonomi, samt redovisning.
Ett avsnitt behandlar investerings- och beslutsteori, modellering av skogliga beslutsproblem samt olika numeriska optimerings- och simuleringsmetoder. Med dessa verktyg studeras sedan olika vanligt förekommande skogliga beslutsproblem, såväl under säkerhet som under risk och osäkerhet.
Ett annat avsnitt behandlar värdering av skogsfastigheter inklusive beskattning av skogsintäkter och realisationsbeskattning vid överlåtelse av skogsfastigheter.
Redovisningens principer det vill säga att tillämpa lagar och redovisningsprinciper för att utforma bokföring och bokslut studeras i ett separat avsnitt. Inom avsnittet studeras även hållbarhetsredovisning.
Hur tillgångar, skulder och obeskattade reserver värderas enligt lag och praxis tas upp. Eget kapital i olika företagsformer såsom aktiebolag, handelsbolag och enskild firma behandlas.
Kursen bygger på problembaserad inlärning (PBL) där föreläsningar, övningar och fallstudier tillämpas.
Obligatoriska moment i kursen inkluderar övningar och fallstudier. Övningar och fallstudier presenteras såväl skriftligt som muntligt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända inlämningsuppgifter och godkända muntliga presentationer.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se SLUs hemsida, www.slu.se.SLU är ett PRME-certifierat universitet, Principles for Responsible Management Education (http://www.unprme.org/). Den här kursen utvecklar förståelse, modeller och metodinsikt för hållbar utveckling.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skogsekonomi