Mikroekonomi III
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för NA0194
Läsåret 2024/2025
Mikroekonomi III (NA0194-30229)
2025-01-20 - 2025-02-19
Läsåret 2023/2024
Mikroekonomi III (NA0194-30346)
2024-01-15 - 2024-02-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
NA0194 Mikroekonomi III, 7,5 Hp
Microeconomics IIIÄmnen
NationalekonomiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:60 hp nationalekonomi
7,5 hp mikroekonomi, G1F
Engelska 6
Undantag medges från kravet på grundläggande behörighet i svenska
Mål
Kursens mål är att ge studenterna fördjupad förståelse för mikroekonomisk teori, ekonomiska samband samt till hur mikroekonomisk teori kan användas för att analysera, utvärdera och dra slutsatser om företags och konsumenters beteende samt effekter politiska åtgärder.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
med stöd av matematisk metod, analysera, utvärdera och dra slutsatser om hur utbud och efterfrågan uppstår på marknaden till följd av företags och konsumenters beslut, samt vad som ligger bakom besluten.
analysera och tillämpa dualitet i mikroekonomi
härleda och tolka centrala ekonomiska samband
analysera, utvärdera och dra slutsatser om policyproblem från ett välfärdsperspektiv i partiell och allmän jämvikt
analysera, utvärdera och dra slutsatser om marknadsmakt på produkt- och insatsmarknader
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Kursen ger fördjupade kunskaper i mikroekonomisk teori för att analysera, utvärdera och dra slutsatser om konsumenters och producenters agerande samt marknader ur ett samhällsperspektiv. Under kursens gång betonas att studenten ska förstå och kunna tolka centrala ekonomiska samband, givet olika funktionsformer matematiskt kunna lösa, analysera och dra slutsatser om ekonomiska problem samt utvärdera effekter av politiska åtgärder
Kursen består av följande delar:
konsumtion, produktion, utbud och efterfrågan
konkurrensmodellen, allmän jämvikt och ekonomisk välfärd
marknadsmakt
insatsmarknader
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom:
Föreläsningar och övningar.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
kritiskt tänkande, problemlösning, vetenskapliga metoder
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Microeconomic Theory - Basic Principles and Extensions, 12th edition, by W. Nicholson & C. Snyder. ISBN: 9781305505797
Microeconomics: theory and applications with calculus, 4th edition, by Jeffrey M. Perloff.